Le fidèle: komt het ooit goed met Matthias Schoenaerts? ★★★

Homme fatale. De term wordt, in deze mannelijke versie, zelden gebruikt maar is bij uitstek van toepassing op Matthias Schoenaerts. Ok, misschien niet op hem persoonlijk, maar zeker op basis van de rollen die hij speelt.

De boomlange Belgische acteur met de indringend staalblauwe ogen, bekend van Rundskop, Rouille et d’Os en Far From the Madding Crowd, speelt in Michaël R. Roskams nieuwe film Le Fidèle opnieuw een getroubleerde en (daardoor?) onweerstaanbare man.

* pas op voor mogelijke spoilers

Bénédicte, Bibi voor vrienden, is coureur. Hoewel ze hier de snelste raceauto’s bestuurt, is de oogopslag van actrice Adèle Exarchopoulos nog even kwetsbaar als toen ze in 2013 de hoofdrol vertolkte in het magnifieke La vie d’Adèle. Een korte kennismaking na een racewedstrijd en een eerste date zonder bloemen zijn in Le Fidèle voldoende voor het ontluiken van een relatie tussen Bibi en gangster Gino ‘Gigi’ Vanoirbeek (Matthias Schoenaerts). Een relatie die minstens zo verstrekkende gevolgen heeft als die van Romeo en Julia.

De acteurs, allebei angstaanjagend goed in het neerzetten van kwetsbare karakters, zijn fantastisch op elkaar ingespeeld. De scène waarin hij haar gedag kust na het ontbijt, zij het laatste beetje boter van haar mes likt terwijl haar ogen ‘ik mis je nu al’ schreeuwen en hij zich omdraait om haar toch nog een laatste knuffel te geven, is waanzinnig mooi.

De reden waarom hij vertrekt is minder fraai en ontketent zo’n bak ellende dat je je haast voorneemt om alleen nog maar naar komedies te gaan. Het is de vraag wat regisseur Michaël R. Roskam bezielde om aan de sowieso al dramatische combi van onschuldige autocoureur en gangster ook nog een batterij fysieke tegenslagen, trauma’s en gevangenschap toe te voegen. Gevangenschap waarin Gigi verzucht:

Het kan altijd erger

Hij krijgt gelijk.
De eerste helft van Le Fidèle is schitterend, vooral vanwege het spel van Adèle Exarchopoulos en Matthias Schoenaerts. Stiekem wegsluipen in de tweede helft is toegestaan, uit zelfbescherming maar ook vanwege de voor het verhaal desastreuze portie drama.

Michaël R. Roskam beschouwt Le Fidèle als het tweede deel van zijn misdaadtrilogie, die in 2011 begon met Rundskop. Wapen je maar vast voor het, nog onbekende maar waarschijnlijk extreem gevaarlijke, slotstuk met ongetwijfeld weer een toepasselijke hoofdrol voor homme fatale Matthias Schoenaerts.

Le-Fid-le_st_3_jpg_sd-low

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s