The Favourite ★★★★ Colman, Stone en Weisz gaan royaal uit hun plaat

Yorgos Lanthimos, die in Dogtooth (2009) al liet zien dat een geïsoleerd bestaan rare gewoontes bij mensen uitlokt, heeft met The Favourite weer zo’n vervreemdende omgeving geschapen waar je helemaal in op kunt gaan.

Karbonades moeten de pijn in de benen van koningin Anne (lekker hysterisch gespeeld door Olivia Colman) verzachten. Een kwaal die deze hysterica mogelijk aan zichzelf te danken heeft, andere gezondheidsadviezen als zoetigheid laten staan omdat die haar chronische darmproblemen opleveren, lost Anne op door haar mond vol te proppen met grote, pastelkleurig geglazuurde, happen taart.

Haar gulzigheid doet denken aan die van Henry VIII (1491 – 1547), een Britse koning die meer bekendheid genoot vanwege zijn zes huwelijken en flamboyante levensstijl dan vanwege strategisch inzicht. Doorgaans zijn het in kostuumdrama’s de mannen die zich zo mogen laten gaan en de vrouwen die eruit zien als elegante poppetjes. Je raadt het al, in The Favourite is dit omgekeerd: Anne maakt de dienst uit met Lady Sarah (Rachel Weisz) en dienstmeid Abigail (Emma Stone) bespeelt de mannelijke personages. De strapatsen van Anne en haar hofhouding zijn losjes gebaseerd op die van het Britse koninkrijk in de tijd dan Anne, de laatste Stuart-telg, regeerde; 1704 – 1714.

Yorgos Lanthimos, die in Dogtooth (2009) al liet zien dat een geïsoleerd bestaan rare gewoontes bij mensen uitlokt, heeft met The Favourite weer zo’n vervreemdende omgeving geschapen waar je helemaal in op kunt gaan. Psychologisch is de film minder impactvol dan The Lobster, waarmee hij in 2015 internationaal doorbrak, of zijn vorig jaar verschenen thriller The Killing of a Sacred Deer. Daartegenover staat dat Lanthimos het kostuumdramagenre een flinke boost heeft gegeven door Colman, Stone en Weisz royaal uit hun plaat te laten gaan.

The Favourite is een film die je niet in een keer gezien hebt, zo rijk is elke scène gedecoreerd. In letterlijke zin, de wanddecoraties alleen al, maar zeker ook figuurlijk: met hun kluchtige onvoorspelbaarheid blijven de personages je frame voor frame verrassen.

The Favourite ★★★★ ging 30 augustus 2018 in première op het filmfestival van Venetië en is vanaf 3 januari 2019 in de Nederlandse bioscopen te zien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s