In Fabric ♥♥♥♥ gehypnotiseerd door Stricklands rode jurk

Misschien zijn diamanten ‘a girls best friend‘, maar een rode jurk is een goede tweede.

De Britse cineast Peter Strickland speelt in zijn vierde speelfilm fantasievol in op de obsessie die je voor een rode jurk kunt hebben. In Fabric gaat over een duivelse rode jurk en haar eigenaars, en is met zoveel liefde gestileerd dat je ook de bloederige horrormomenten vol bewondering bekijkt.

Peter Strickland (1973), bekend van Berberian Sound Studio (2012) en The Duke of Burgundy (2014), maakt films alsof hij een eeuw geleden is geboren. In In Fabric is dat niet anders. De ghost story speelt zich af in de fictieve Britse stad Thames-Valley-on-Thames, gemodelleerd naar Stricklands geboortestad Reading.

Als bankmedewerker Sheila (Marianne Jean-Baptiste) in haar gehorige arbeiderswoning voor de zoveelste keer wordt geconfronteerd met de seksuele uitspattingen van haar zoon en zijn vriendin (Gwendoline ‘Brienne of Tarth’ Christie), besluit ze dat het tijd wordt om zelf ook weer te gaan daten.

In de januari sale van warenhuis Dentley & Soper’s loopt ze tegen een rode jurk aan. Maat 36, normaal niet haar maat, maar de Ambassadorial Dress omsluit haar als een tweede huid. Eind van de avond, na een mislukte date met een chagrijnige beer van een vent bij wie de naam Adonis niet slechter had kunnen passen, zitten er rode striemen op haar decolleté, alsof de jurk was vastgeplakt.

Een blik in het warenhuis na sluitingstijd en de link tussen In Fabric en een film als The Phantom of the Opera (1925) is gelegd. Verwijzingen naar iconische films maken In Fabric niet gemakzuchtig. Voor cinefielen is het heerlijk om je aan het eind van een scène niet af te vragen wat die vervloekte jurk nu weer zal slopen, maar naar welke genre je gaat kijken. Suspense wordt afgewisseld met drama-scènes rond alleenstaande moeder Sheila en met Laurel & Hardy-achtige intermezzo’s, verzorgd door de droogkomische bedrijfsleiding van de plaatselijke bank (Julian Barrett en Steve Oram).

De striemen op Sheila’s huid markeren het begin van een reeks pijnlijke gebeurtenissen, de jurk is er altijd bij en met Sheila word je meegezogen in een waanzin die doet denken aan horrorklassieker Suspiria, vorig jaar ge-remaked door Luca Guadagnino. Miss Luckmoore, de creepy storemanager van Dentley & Soper’s, angstaanjagend gracieus vertolkt door de Roemeense actrice Fatma Mohamed, weigert Sheila’s verzoek om de jurk te retourneren. Sheila, die haar bijgeloof niet serieus genoeg neemt om de jurk bij het vuilnis te stoppen, brengt de jurk naar een vintage shop, waar de bloedrode stof al snel de aandacht trekt van een nieuwe koper (Reg Speaks)…

: Hou je van cinema, laat je dan hypnotiseren door Stricklands ode aan de genre film.

In Fabric ♥♥♥♥ is vanaf 5 september te zien in de bioscoop

In-Fabric

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s