Birds of Prey 💪💪💪 Margot Robbie en haar Spice Girl squad

Harleen Quinzel was psychiater, werd verliefd op een cliënt en veranderde als zijn ‘harlekijn’ in het meest gevreesde vriendinnetje van de stad. In Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation Of One Harley Quinn) klapt Harley’s relatie en zien we hoe ze met bruut geweld, twee verschillende schoenen en een confetti-pistool haar emancipatie herwint.

Een gaaf girlpower-thema: hoe groeit Harley (Margot Robbie) uit haar underdog positie? Hoe reageert haar omgeving? Birds of Prey beantwoordt die vragen met bont gekleurde, dik aangezette actiescènes. En laat daarmee elke kans liggen om meer te zijn dan vermakelijk.

Als het liefje van de Joker genoot Harley immuniteit in Gotham. Of ze met haar hakken mensen hun benen brak of een clownslach op iemands gezicht liet tatoeëren, ze kwam overal mee weg. Eenmaal single, zinnen al deze mannen op wraak.

Een simpele oplossing is de harlekijn worden van club-eigenaar en crimineel Roman Sionis (een vileine Ewan McGregor), hij kan haar hulp goed gebruiken bij het vinden van een diamant. Maar Harley wil emanciperen, en doet dat met verve. Haar feministische parodie op Marilyn Monroes klassieker Diamonds Are a Girls Best Friend is er een die je bijblijft.

Margot Robbie (Once Upon A Time in… Hollywood) die de rol van Harley al eerder speelde (Suicide Squad), zet al haar lef en lenigheid in om Harley’s gestoorde acties te spelen. Haar energie is super, maar ze heeft het script (Christina Hodson) en de regie (Cathy Yan) niet mee.

Spice Girl squad

Yan en Hodson baseerden zich voor deze film op de bekende DC Comics-karakters. Stoer en in lijn met de tijdsgeest, is dat ze op de vrouwelijke helden focussen en Harley de captain maken van een soort Spice Girl squad; de Birds of Prey. De psychologische volwassenwording van Harley wordt echter overschaduwd door alle groteske actiescènes, in winkelstraten, in supermarkten en op een verlaten kermisterrein. Gevechtscènes volgen elkaar in zo’n hysterisch tempo op dat de film een aaneenschakeling lijkt van radslagen, glitters en guns.

Een film mag vermakelijk zijn, maar een film als Joker (2019) laat zien dat je ook een superheld een verhaal kunt meegeven dat meer inhoudt dan oneliners. En hoewel de makers met Margot Robbie een actrice aan boord hebben die zo’n extra laag aan haar karakter kan meegeven (denk aan Robbies hoofdrol in I, Tonya), is er in Birds of Prey gekozen voor een focus op bruut geweld – weliswaar met een vrolijk, glitterend randje.

Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation Of One Harley Quinn) 💪💪💪 is vanaf 6 februari te zien in de bioscoop

Birds-of-Prey-And-the-Fantabulous-Emancipation-Of-One-Harley-Quinn-_st_9_jpg_sd-low_Copyright-2019-WARNER-BROS-ENTERTAINMENT-INC-Photo-Credit-JAKE-GILES-NETTER

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s