Matthias et Maxime ♥♥♥♥ wat gebeurt er na De Kus?

Ze zijn al twintig jaar bevriend als ze worden gevraagd om mee te spelen in een filmproject. Leuk, zou je denken, alleen bevat de film een kusscène.

Wat doet het met je als je je beste vriend hebt gekust?

De Canadese Xavier Dolan (1989) is in Nederland (nog) geen grote naam. Toch heeft hij al zeven speelfilms gemaakt. Eerder werk viel in de prijzen op de festivals in Cannes en Venetië en met coming of age drama Matthias et Maxime weet hij je onverwachts te raken.

Matthias (Gabriel D’Almeida Freitas) en Maxime (Xavier Dolan) naderen de dertig. Matthias start zijn loopbaan als advocaat en Maxime vliegt uit naar Australië. Voor hun wegen scheiden, vraagt Matt’s zus of ze tijdens een vriendenweekend mee willen spelen in haar afstudeerfilm.

De kus die in het script staat, wordt al snel een olifant in elke ruimte waar Matt en Max elkaar zien. Eigenlijk in elke ruimte waar ze íemand zien. Het verwart Max als hij oogcontact heeft met een andere jongen in de bus. Matt weet niet meer hoe hij om moet gaan met zijn vriendin, laat staan met zijn vrienden.

Dolan geeft ruim baan aan loyaliteit, ongemak, frustratie, verliefdheid en alles wat er verder komt kijken bij het verwerken van De Kus. Hij laat de camera dichtbij komen, vele close-ups nemen je mee in de rollercoaster aan emoties waar Matt en Max mee worden geconfronteerd.

Hun situatie, een broeierige laatste zomer voor het volwassen leven begint, doet denken aan die van de hoofdpersonen uit Luca Guadagnino Call me by your name. Anders dan Oliver (Arnie Hammer) en Elio (Timothée Chalamet), zijn Matthias et Maxime geen personages uit een roman. Hun gevoelswereld komt rechtstreeks uit de belevingswereld van Dolan.

I have, either out of love or trying to remedy a relentless impostor phenomenon, made a fool of myself as often as not.

Matthias et Maxime is een aangrijpend inkijkje in een emotioneel overhoop geraakte vriendschap. Een coming of age waarvan het zonde is teveel duiding te geven, je laten leiden door Xavier Dolan, die het in zich heeft een groots filmmaker te worden, volstaat.

Matthias et Maxime ♥♥♥♥ is vanaf 25 juni in de bioscoop te zien en op Picl

Matthias-et-Maxime-Shayne-Laverdiere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s