Zomersprookje II ♥♥♥ Summerland

Een eerste speelfilm kun je maar één keer maken.

I wanted to write a film which had an important message about openmindedness and the way that innocence and truthfulness and simplicity can actually uncomplicate all of our biases and prejudices

Jessica Swale heeft er goed over nagedacht. Het resultaat, Summerland, doet recht aan bovenstaande, ziet er ‘picture perfect‘ uit en Gemma Arterton (Their Finest) en Lucas (The Alienist) Bond vullen hun hoofdrollen hartverwarmend in. Wat wil je nog meer?

Als Alice (Gemma Arterton), met een kleurige bandana om kroezende haar, aan haar schrijftafel zit, kun je haar beter niet storen. Toch is dat een van de eerste dingen die in Summerland gebeurt. En niet voor het minste, Alice wordt gevraagd om onderdak te bieden aan een jongen uit Londen, die zoals wel meer stadskinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog om veiligheidsredenen naar het platteland worden gebracht.

Het is lastig om Frank (Lucas Bond) met zijn energieke, blije natuur, niet in je hart te sluiten ♥ Alice en ook zijn klasgenootje Edie (Dixie Egerickx) ontdooien snel. Alice helpt hem met het bouwen van houten vliegtuigjes en Edie durft, tot bloedens aan toe, elke klif met hem te beklimmen.

In Kent wordt Alice, als onafhankelijke vrouw zijnde, van hekserij beticht. Als vrouwelijke wetenschapper op zoek naar verklaringen voor mythen en sagen, is dat (voor die tijd) enigszins voorstelbaar. Frank kan zich er, als ze spontaan in de auto springen naar de kust om verborgen kastelen te spotten, prima voor openstellen. Ook op een andere, voor die tijd opmerkelijke, eigenschap van Alice, reageert hij laconiek.

Did you kiss her on the lips?

Er is veel drama nodig om de band tussen Alice en Frank te bestendigen. Voor Jessica Swale, die met Summerland haar eerste speelfilm aflevert, is geen bombardement te groots, geen vooroordeel te klein, geen trauma te diep. De ontknoping waar het haar allemaal om te doen is, is waardevol en Franks blik als hij met een glas melk het provisorisch opgemaakte bed van Alice inkruipt, hartverwarmend.

Willen we meer? Wel, een halvering van de hoeveelheid dramatisch geweld zou groots zijn, maar met Summerland toont Jessica Swale zich in ieder geval barstensvol talent.

Summerland ♥♥♥ is vanaf 13 augustus te zien in de bioscoop

Summerland_st_3_jpg_sd-low

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s