Recensie ★★★★ schitterende West Side Story remake van Steven Spielberg

This film is probably the most daunting of my career. Steven Spielberg over West Side Story (2021)

Na Belle en het Beest en De Leeuwenkoning, is dit jaar West Side Story aan de beurt. De remake van filmmaker Steven Spielberg (The Post, Minority Report, Schindlers List) lijkt de originele verfilming op de voet te volgen maar wie beter kijkt ziet een aantal fraaie verbeteringen die het op Romeo & Julia gebaseerde liefdesverhaal van de Amerikaanse Tony en de Puerto Ricaanse María meer recht doet.

Bekijk de trailer van West Side Story

Tonight
Tonight
It all began tonight
I saw you and the world went away

Maria uit West Side Story, geschreven door Stephen Sondheim / Leonard Bernstein

Tony ( Baby Driver Ansel Elgort) en María ( hartveroverende debuutrol van Rachel Zegler) ontmoeten elkaar op een dansavond. Het is liefde op het eerste gezicht maar er is één probleem: Tony hoort bij de Jets, een groep Pools-Amerikaanse inwoners van New York en de broer van Maria bij de Sharks, een groep Puerto Ricaanse inwoners. Vechtpartijen (in prachtige totaalshots geënsceneerd door Janusz Kaminski en gechoreografeerd door Justin Peck) zijn aan de orde van de dag en monden uit in een gevecht met dodelijke afloop in een desolate zoutopslag, juist als Tony zijn relatie met Maria probeert te beschermen.

What is so wonderful about this story is that, no matter how much the world around us changes, the lessons and insights it offers us do not

Steven Spielberg over West Side Story

Vandaag de dag is Upper West Side, waar de gevechten plaatsvonden, flink welvarender geworden (voor deze versie week Spielberg dan ook uit naar o.a. Brooklyn, New Jersey en The Cloisters) maar armoede en discriminatie komen nog steeds voor. Het is fijn dat Spielberg niet voor een drastische hertaling heeft gekozen en de setting níet naar het nu heeft geplaatst, dat dwingt je om het verhaal zelf in context te plaatsen.

Ook fijn is dat hij niet/nauwelijks aan de muziek heeft gesleuteld, op enkele bescheiden verfraaiingen na: het bitterzoete I Feel Pretty wordt niet in de bruidswinkel gezongen maar krijgt meer geloofwaardigheid in een warenhuis waar de Puerto Ricaanse dames schoonmaken.

Scenarist Tony Kushner (Angels in America), met wie Spielberg eerder samenwerkte (Lincoln, Munich), heeft dialogen toegevoegd die het verhaal meer historische context en de personages meer diepgang geven. We leren Tony beter kennen en krijgen de afkomst en problemen van de Jets, geleid door Riff (sterke rol van Mike Faist) te horen.

De grootste meerwaarde zit in de cast: in (genante) tegenstelling tot de oorspronkelijke verfilming is de Puerto Ricaanse cast ook overwegend van Puerto Ricaanse afkomst. En Rita Moreno, die in 1961 Maria’s schoonzus Anita speelde, heeft in deze versie een bescheiden maar innemende rol als Valentina, eigenaar van de winkel waar Tony sinds zijn vrijlating uit de gevangenis werkt en woont, vol vertrouwen om zijn leven te beteren.

Vol vuur en met pachanga wordt I like to be in America gezongen. Laten we hopen dat het land die verwachtingen waar blijft maken. Wat Spielberg in ieder geval bewijst is dat West Side Story een verhaal voor het leven blijft, met een soundtrack die erom smeekt om eeuwig opnieuw ten tonele en in de bioscopen te worden uitgebracht.

West Side Story ★★★ is vanaf 9 december te zien in de bioscoop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s