The Here After: schrijnend speelfilmdebuut van Magnus von Horn***

Je begaat een misdaad, zit je straf uit en daarmee is de kous af. Of niet?

In The Here After (Efterskalv), het schrijnende speelfilmdebuut van de Zweedse filmmaker Magnus von Horn, zien we hoe John zijn oude leventje weer probeert op te pakken na een gevangenisstraf van twee jaar. Een aangrijpend thema waarmee Von Horn verzekerd is van een plekje in de categorie ‘veelbelovende maker’ maar niet zo messcherp door de ziel snijdt als Thomas Vinterberg dat in 2012 met The Hunt (Jagten ) deed.

Helemaal eerlijk is die vergelijking niet, Vinterberg timmert al decennia langer aan de weg dan Von Horn, maar de pijnlijke sfeer die wordt opgeroepen in een kleinschalige Scandinavische gemeenschap maakt het praktisch onmogelijk om de link niet te leggen.

John (Ulrik Munther), een alles behalve spraakzame tiener, wordt door zijn vader vanuit de gevangenis naar huis gereden. Vader Martin doet met een grapje en een cadeautje zijn best om het gesprek op gang te houden maar korzelige reacties en tenenkrommende stiltes voeren de boventoon.

Thuis wordt er even gestoeid met broertje Filip maar ook dit gebeurt op een zodanig onhandige, net wat te ruwe manier dat je geen sensitief wonder hoeft te zijn om aan te voelen dat deze familie geen happy-go-lucky gezin is.
Het is overigens nog een warm bad vergeleken met de ontvangst die John op school te wachten staat; 270 van de 303 leerlingen tekenen daags na zijn terugkeer een petitie waarin hij verzocht wordt om a.s.a.p. een andere school uit te kiezen.

John wil geen nieuwe start, John wil zijn oude leventje terug – en is bereid daarvoor te knokken. Zijn porseleinen gezicht (dat doet denken aan dat van Jack ‘King Joffrey’ Gleeson) toont weinig emoties en zijn handelingen zijn bruusk, gefrustreerd. Hij heeft het moeilijk, en jij als kijker ook.

The Here After eindigt open. Gezien de complexiteit van het verhaal niet verwonderlijk, en hoewel de alternatieven (happy end of grootscheeps drama) niet perse beter waren geweest, is het toch te hopen dat Magnus von Horn in zijn volgende film niet alleen een heftig thema kiest maar ook in de uitwerking van de personages en de verhaallijn wat pittiger keuzes zal durven maken.

the_here_after_52010056_st_6_s-high

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s