Tigers Are Not Afraid ★★★★ het tragische sprookje van Issa Lopez

“De politie trof negentien lichamen aan in de Mexicaanse stad Uruapan. Volgens de aanklager zijn zij slachtoffer geworden van geweld door drugsbendes,”

NRC, 8 augustus 2019

In Tigers Are Not Afraid (Vuelven) kijk je door de ogen van de Estrella. Haar moeder is spoorloos, vermoedelijk ontvoerd door de Huasca’s. De speelfilm van Issa López is geen medelijden opwekkend drama, maar een tragisch sprookje. Juist de magische laag die over het rauwe verhaal is gelegd, maakt de belevingswereld van Estrella invoelbaar.

Als haar school wordt gebombardeerd, geeft de lerares van Estrella (Paola Lara) haar drie krijtjes, goed voor drie wensen. De eerste is simpel: Estrella wil haar verdwenen moeder terug.

Zoals het hoort in sprookjes, heeft het doen van een wens een prijs. Estrella komt in contact met haar moeder, maar niet op de manier die ze had verwacht. Noodgedwongen verlaat ze haar thuis en sluit ze zich aan bij de jeugdbende van El Shine (Juan Ramon López), die haar eerst een gruwelijke opdracht geeft voor hij ‘een meisje’ in zijn gang accepteert.

De kinderen zien en doen dingen die niks te maken hebben met de ongedwongen jeugd die ze verdienen. Mooi aan Tigers Are Not Afraid is dat Issa López een magische laag over het leed legt; de film werd uitgeroepen tot Beste Film op het Imagine Film Festival 2018.

Stemmen van de overleden personages fluisteren door de Mexicaanse achterbuurtstraten, de graffiti van de kids verandert in een bewegende animatie en de tijgerknuffel van het jongste bendelid Morro komt tot leven. Oorspronkelijk had López daar overigens een zebra voor in gedachten maar aangezien er geen zebra’s in Mexico beschikbaar waren voor filmklussen, werd het een tijger.

Door de invalshoek om maatschappelijk leed in de mal van een sprookje te gieten, bezien door de ogen van een kind, doet Tigers Are Not Afraid denken aan Guillermo del Toro’s Pan’s Labyrinth (2006). Een vergelijking die hij zelf beaamt. Misschien komt het door de actuele dreiging die Issa López aankaart, misschien door haar persoonlijke betrokkenheid (López is zelf ook in Mexico opgegroeid zonder moeder) maar haar sprookje is rauwer en de tragiek des te meer invoelbaar. Zeker omdat je de hele tijd beseft dat de drugsoorlog waar de film over gaat al jaren voortduurt.

Del Toro heeft aangeboden om López’ volgende film te produceren. Wapen je maar vast tegen de magisch realistische creatie die zij samen op het witte doek gaan uitbrengen.

Tigers Are Not Afraid (Vuelven) ★★★★  is vanaf 29 augustus te zien in de bioscoop en op Picl

Tigers-Are-Not-Afraid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s