Gun jezelf deze ode aan Italiaanse schoonheid

Het dakterras, met uitzicht op het colosseum, is bezaaid met dansende feestgangers, cocktailjurken, flitsende brillen, gejuich, martini’s, hunkerende blikken en de songtekst ”a far l’amore comincia tu”. Gebiologeerd kijk ik naar het Great Gatsbyaanse feest ter ere van Jep Gambardella’s 65ste verjaardag. 

Jep Gambardella is de sleutelfiguur in La Grande Bellezza, een met prijzen overladen ode aan Italiaanse schoonheid, gemaakt door Paolo Sorrentino. Sinds het succes van zijn roman is Jep Gambardella’s leven één lange nacht vol vrouwen, filosofische – en soms venijnige – gesprekken met al wie zich tot de artistieke elite van Rome rekent.

In La Grande Bellezza reflecteert hij op zijn leven. We zien Jep’s eerste liefde, zijn beste vrienden, zijn vreugde, zijn verdriet en Rome, zijn stad. De soundtrack, een mix van dance, pop en klassiek, speelt hier een belangrijke rol in. Bestaande nummers, zoals We No Speak Americano, zijn speciaal overgoten met een Italiaans sausje.

Gun het jezelf om 2,5 uur te genieten van Jep Gambardella’s artistiek elitaire en soms surrealistische reis, beter bekend als ‘het leven’. La Grande Bellezza begint vast niet voor niets met een citaat uit Louis-Ferdinand Célines Journey to the End of the Night: “To travel is very useful, it makes the imagination work, the rest is just delusion and pain. Our journey is entirely imaginary, which is its strength.”

La Grande Bellezza, gezien in Cinecenter op woensdag 19 februari 2014. Bekijk de IMDb-pagina voor meer info over het verhaal en de filmmakers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s