Aanmodderfakker: de titel alleen al.

Hij is 32 en moddert maar wat aan. Een torenhoge studieschuld, belastingaangiftes en rekeningen zijn niet het soort dingen waar hij zich mee bezig wil houden. Hetzelfde geldt voor zijn vriendinnetjes, huisgenoot, moeder, zus, schoonfamilie en collega’s. Prima dat ze er zijn, maar ze moeten hem vooral niet vragen om iets te doen. In Aanmodderfakker ontmoeten we Thijs, eeuwige student en aartslui. Doet geen reet, maar weet toch bijna 100 minuten te boeien.

Michiel ten Horn (regie) en Anne Barnhoorn (scenario) weten hoe je een grap plot. Een voorbeeld: als Thijs in de eerste scène een glas cola over zijn toetsenbord mikt, grinnik je. De tweede keer lach je en de derde keer blijft het glas staan tot Thijs, een fractie van een seconde later, besluit het glas zelf over het toetsenbord te kieperen.

Chapeau ook voor de scène waarin Thijs en zijn schoonbroer Tim ruziën voor een schap met speelfilms in de mediawinkel waarin Thijs werkt. Rondom hen in staan bordjes met waarop de filmgenres (thriller, komedie, etc.) worden aangeduid. Terwijl Thijs en Tim steeds feller ruziën, verandert een collega het genrebordje tussen hen in voor het bordje ‘drama’. Verrassend grappige moves als deze onthullen het komisch talent van de Aanmodderfakker-makers die eerder met De Ontmaagding van Eva van End al bewezen over absurdistisch en komisch dramatalent te beschikken.

Hoofdpersoon Thijs wordt vertolkt door Gijs Naber ( RoTheater, Lang en Gelukkig, Lieve Liza), een acteur die Thijs’ ‘waarom-overkomt-mij-dit-nu-allemaal’-mentaliteit uitstekend weet te vertolken. Hij wordt hierin goed bijgestaan door onder andere Anniek Pfeifer (Nationale Toneel) in de rol van überkritische maar zelf ook verre van perfecte zus en Joke Tjalsma (Hertenkamp) als griezelig betuttelde moeder.

Inderdaad, Aanmodderfakker (de titel alleen al!) laat zien dat Thijs niet enige is die zijn leven niet op orde heeft. Ook na 100 minuten is er nog steeds geen sprake van een picture perfect, en dat is stiekem best ok. Aanmodderen is niet voor niets een werkwoord.

Aanmodderfakker gaat in première tijdens het Nederlands Filmfestival 2014 en is binnenkort ook te zien in de bioscopen

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s