Downton Abbey: het is mooi geweest****

Op Eerste Kerstdag eindigde de serie die kostuumdrama grandioos op de kaart zette. Zes jaar leefden we massaal mee met de perikelen van de rijke familie Crawley en hun trouwe bedienden. Een narratieve vondst die schrijver Julian Fellowes introduceerde in de ontroerende film Gosford Park en met Downton Abbey uitgroeide tot een loeistevig format. Misschien een maatje strakker dan Fellowes oorspronkelijk voor ogen had, want hoewel elke aflevering van Downton Abbey een pareltje is, werden de personages (en daarmee de kijker) op een gegeven moment in geen enkel opzicht nog uitgedaagd.

Het slimme format waarin het wel en wee van de welgestelde en de armere bevolkingslagen ingenieus werd vervlochten, sloot op den duur strakker dan een keurslijf. De personages waren, met name in het laatste seizoen, evenzeer op elkaar ingespeeld als commedia dell’arte karikaturen. Geen diepgang, karakterontwikkeling of verrassingen, maar prachtig gestileerde marionetten in een begin twintigste-eeuws decorum.

De vaak beschaafde, maar stiekem minstens even vaak venijnige, discussies werden immer perfect getimed uitgesproken door acteurs gestoken in qua kleur subtiel op elkaar afgestemde kostuums rondom om een tafel die nadrukkelijk volgens de etiquette was gedekt en verlicht werd met strategisch geplaatste, kunstig flonkerende kandelaars.

Toegegeven, deze beschrijving doet de beelden tekort, want in deze perfectie school ook de kracht. Elke aflevering was altijd precies zo mooi en grappig als je hoopte.

Omdat schoonheid, hoe beeldig ook, op den duur gaat vervelen, is het goed dat Julian Fellowes heeft besloten er een einde aan te breien. Of de acteurs ooit nog los zullen komen van hun Downton Abbey-imago, is de vraag. Dat veel kijkers een traantje zullen wegpinken bij de laatste aflevering, is zeker. Maar het allerbelangrijkste is dat deze serie het ‘hoepelrokgenre’ definitief uit de Jane Austen-krochten heeft getrokken en het pad vrij heeft gemaakt voor meer grote kostuumdramaproducties.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s