The Danish Girl: Eddie Redmayne kan alles****

Daag acteur Eddie Redmayne gerust uit. Vorig jaar kroop hij in de huid van natuurkundige en ALS-patiënt Stephen Hawking. Een rol die hem zo griezelig goed op het lijf geschreven was, dat hij er de Oscar voor beste acteur mee in de wacht sleepte.

Dit weekend kan hij opnieuw in de prijzen vallen, hij is voor zijn hoofdrol als eerste transgender in The Danish Girl genomineerd voor een Golden Globe. En voor een Bafta.Volkomen terecht, want werkelijk, het lijkt niet uit te maken welke rol Redmayne speelt, jong, oud, gehandicapt, man of vrouw, je hebt geen moment het idee dat je naar een acteur kijkt.

Wat ontroert in de manier hoe hij de rol van Einar Wegener / Lili Elbe vervult in The Danish Girl, is zijn verlegenheid. De licht verontschuldigende manier waarop hij glimlacht als hij zich in vrouwenkleding in het openbaar vertoont. De aarzelende, verwachtingsvolle oogopslag als er mannen naar hem (als haar) kijken.

Deels is het mooie spel uiteraard ook de verdienste van regisseur Tom Hooper. Hooper, bekend van het mooie karakterdrama The King’s Speech, laat de acteurs hun personages heel naturel acteren. De relaxte, liefkozende manier waarop Einar Wegener (Eddie Redmayne) en zijn vrouw Gerda (Alicia Vikander) met elkaar omgaan is minder opgepoetst dan we van Hollywoodfilms gewend zijn, en dat bevalt goed. Gaandeweg wordt hun relatie complexer – Einar verschijnt steeds vaker als zijn vrouwelijke alterego Lili – maar dramatisch gehuild wordt er geen moment.

Goede keuze dat Eddie Redmayne in deze actrice Alicia Vikander aan zijn zijde heeft. Zij bewees in eerdere rollen (o.a. Testament of Youth) al dat ze de kunst om zich zorgzaam op te stellen zonder ruggengraat te verliezen, prima beheerst. Als Gerda Wegener, haar personage in The Danish Girl, is zij het die haar man voor het eerst kousen aan laat trekken en daarmee ongewild een lange reeks aan feminiene verkleedpartijtjes bij haar man Einar ontketent. Nu zijn ze beide werkzaam in de kunstsector waar men, zeker in de roerige jaren twintig (prachtig vormgegeven in deze film!), niet zo snel opkijkt van een extravagante bohemian lifestyle, maar toch… het zal je man maar zijn.

Einar, doodongelukkig in zijn eigen lichaam, besluit uiteindelijk tot een geslachtsoperatie, voor zover bekend de eerste ter wereld. Het brengt van Denemarken naar Dresden, met een tussenstop in Parijs. Elke stad wordt op een schilderachtige manier in beeld gebracht die precies past bij de romantisch impressionistische stijl waarin Einar zijn landschappen schildert.

Gerda en zijn jeugdvriend Hans Axgil (Matthias Schoenaerts) blijven bij hem tot het ontroerende einde. Extra aangrijpend detail: de film is gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van Einar Wegener / Lili Elbe.

The Danish Girl

5 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s