Jason Bourne: Alicia Vikander neemt de leiding***

Bourne is back. Na spin-off The Bourne Legacy (2012) waarin titelrolvertolker Matt Damon geen shot lijfelijk aanwezig was, brengt regisseur Paul Greengrass met Jason Bourne weer een ‘echte’ verfilming op basis van personages uit Robert Ludlum’s spionageromans.

Vertrouwde acteurs; Matt Damon, Julia Stiles, aangevuld met verfrissend nieuwe gezichten zoals de Zweedse Alicia Vikander (1988), die eerder dit jaar een Oscar won voor haar rol in transgenderdrama The Danish Girl, en nu koelbloedig de leiding neemt in het vertrouwde kat-en-muisspelletje tussen de CIA en Jason Bourne.

**pas op voor mogelijke spoilers!

Jason Bourne (Matt Damon) tikt zijn tegenstander in één klap knock-out bij een clandestiene vechtwedstrijd in Griekenland. Nicky Parsons (Julia Stiles) neust vanuit IJsland rond in computerbestanden van de CIA. Heather Lee (Alicia Vikander) tracht die hack-actie vanuit het CIA-hoofdkwartier te stoppen en scherpschutter ‘The Asset’ (Vincent Cassel) wordt door CIA-directeur Robert Dewey (Tommy Lee Jones) verzocht om zijn missie in Rome af te breken. De jacht op Bourne kent zoals gewoonlijk geen grenzen.

Er zijn meer terugkerende elementen: camerawerk dat het best te omschrijven is als de ‘bouncy Bourne cameramethode’, een stijl met als hoofdkenmerk op ooghoogte gemaakte shots die jou als kijker behoorlijk intens het verhaal in zuigen. Verhaaltechnisch wordt er weer slim gebruik gemaakt van top secret CIA-dossiers die programma’s gericht op internationale burgerveiligheid beschrijven én informatie prijsgeven over het raadselachtige verleden van Jason Bourne. Tel daar de tegengestelde belangen van de verschillende personages (binnen en buiten de CIA) bij op en je hebt meer dan genoeg munitie voor een nieuwe enerverende episode uit het leven van mr. Bourne.

Vanzelfsprekend vinden er (uitgebreide) achtervolgingsscènes plaats, vallen er (dodelijke) slachtoffers en kan Jason Bourne weer een stukje aan zijn levensgeschiedenispuzzel toevoegen. Interessanter is dat er naast deze bekende ingrediënten ook een voorzichtig frisse wind door de film waait: de jonge CIA-officier, doortastend en beheerst neergezet door ‘rising star’ Alicia Vikander, neemt de wrokkige bevelen van leidinggevende Robert Dewey niet voetstoots aan en verkent andere wegen om met Bourne, in bezit van gevoelige documentatie, in contact te treden.

Die documentatie heeft onder meer betrekking op het prijsgeven van data uit Deep Dreams, een gigantisch social media platform van Aaron Kalloor (Riz Ahmed). Een relevant thema, en de parallellen met hackeracties van Edward Snowden hoef je niet eens zelf te leggen, ze worden in de film bij naam genoemd.

Zo bieden de makers tussen alle schietacties door net genoeg inhoudelijk relevante input, in beeld gebracht door een cast waarin naast de gevestigde namen ook ‘jonkies’ weten te shinen. Zet je maar vast schrap, want met Jason Bourne heeft Paul Greengrass een jubileumeditie gefilmd waarin je aandacht – of je het nou wil of niet – geen seconde verslapt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s