Brasserie Valentijn: een charmante poging**

Hartenstraat (2013) was een veelbelovend regiedebuut van actrice en theatermaker Sanne Vogel. Zo’n film die je graag een hartje gaf, gewoon omdat het fijn kijken was naar al die ontluikende romances in één van de 9 straatjes. Brasserie Valentijn bevat veel dezelfde ingrediënten, maar mist het gedroomde feelgood effect. Na 102 minuten besef je dat de horoscoopgrappen de enige zijn waarover je hebt geglimlacht.

Het is Valentijnsdag en we zien Valentijn (Georgina Verbaan) in haar restaurant, Brasserie Valentijn. Angelo (Roeland Fernhout), haar broer, bemant de keuken en kelner Lesley (Maarten Heijmans) kan ieder moment binnenvallen. Het duurt niet lang voor het eerste clichékoppel binnentreedt, hij (Mark Rietman) druk aan de telefoon, zij (Lies Visschedijk) een tikje moedeloos omdat ze al precies weet wat een sleur deze avond zal zijn.

‘Bad guy’ Frank (Egbert Jan Weeber) is de volgende en dit vroegere liefje van Valentijn is een man met een missie. Een stuk of vier andere koppels maken het gezelschap compleet, aperitiefjes worden uitgeserveerd en het ene na het andere voorspelbare gesprek komt op gang. Eén uitzondering: de monologen die freak Walter (Jim Deddes) afsteekt, hij haalt zich dingen in het hoofd die oprecht verrassen.

De ‘mozaïek’ setting, waarin je als kijker de gesprekken aan verschillende restauranttafeltjes volgt, is mooi gevonden en zou het ook goed doen in het theater, waar de roots van regisseur Sanne Vogel liggen. Misschien dat minder koppels de overige personages meer in staat zouden stellen diepgang in hun rol aan te brengen, de ontwikkelingen die ze nu doormaken gaan wel erg ongeloofwaardig snel.

De acteurs doen het niet slecht, maar hebben stuk voor stuk weleens beter laten zien. De art deco stijl is sfeervol, het licht fluweelzacht, maar mist de allure die deze stijl verdient. Het is het allemaal net niet in Brasserie Valentijn.

Terwijl de personages onvermijdelijk en voortdurend tegen zichzelf aanlopen en dapper proberen iets te maken van deze romantisch bedoelde avond, wordt ook duidelijk dat Brasserie Valentijn hooguit in de schaduw staat van Hartenstraat, laat staan van een feelgood pareltje als Alles is Liefde.

En dat voor een film die niet eens voor het eerst is gemaakt, Brasserie Valentijn is gebaseerd op de vier jaar geleden verschenen film Brasserie Romantiek (2012).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s