The Light Between Oceans: daar waar Alicia Vikander en Michael Fassbender elkaar ontmoeten***

Als je denkt dat het leed na de oorlog geleden is, kom je ook in The Light Between Oceans bedrogen uit. Thomas Sherbourne (Michael Fassbender) meldt zich als hij terugkeert naar Australië in 1918 vrijwillig voor een baan als vuurtorenwachter in het afgelegen Janus (West Australië). De stralende Isabel (Alicia Vikander) maakt al rap een einde aan zijn eenzame bestaan: de twee zijn gelukkig, tot een derde persoon in hun leven voor dramatische opschudding zorgt.

The Light Between Oceans is een fijne film. Prima als je geen genoeg kunt krijgen van het gelijknamige boek van M.L. Stedman (of nog nooit van deze bestseller had gehoord) maar verwacht geen vuurwerk in deze verfilming van Derek Cianfrance (The Place Beyond the Pines, Blue Valentine).

Thomas ‘Tom’ Sherbourne is een man van weinig woorden. Net terug uit de Eerste Wereldoorlog snakt hij naar een plek om zich af te zonderen, de post voor vuurtorenwachter komt als geroepen. Vlak voor de oversteek naar Janus maakt hij kennis met de familie Graysmark, dochter Isabel straalt. Tekenend voor haar karakter is dat ze hem al bij een eerste picknick aan de kust spontaan ten huwelijk vraagt. Wat ze in hem ziet, wordt niet echt duidelijk (hoewel de acteurs sinds het maken van deze film overigens ook in het echt samen zijn), maar Tom laat het aanzoek op zich inwerken en zo worden ze enige tijd later toch een setje.

Isabel vindt makkelijk haar draai in Janus. Strandwandelingen over de schitterende kust, giechelen om de capriolen van de kippen… het valt haar niet zwaar om van het leven te genieten. Als kijker geniet je mee, shots van blauwroze lichtspiegelingen in het zeewater, geproduceerd door Adam Arkapaw (director of photography van onder andere Top of the Lake en True Detective), zijn magisch.

Een hevige storm verandert de levens van Isabel en Tom. Ze nemen een beslissing met verderstrekkende gevolgen dan ze kunnen overzien. De film, die behoorlijk zoetsappig begon, wordt zwaarder. Het spel van hoofdrolspelers Alicia Vikander en Michael Fassbender, die door films als The Danish Girl (A.) en Steve Jobs (M.) allebei wel raad weten met een pittige karakterrol, wordt gelaagder. Regisseur Derek Cianfrance geeft hier gelukkig ook de ruimte voor, The Light Between Oceans duurt ruim twee uur.

Toch bekruipt je, zoals bij bijna alle boekverfilmingen, het gevoel dat niet alles is gezegd. De film eindigt met een flashforward naar een ontmoeting in 1950 die meer vragen oproept dan beantwoordt. Hoe leef je, na zo’n ingrijpende episode, de rest van je leven? In beeld weer een prachtige, dieporanje zonsondergang.

Mooi, maar het gevoel dat Derek Cianfrance, die met films als The Place Beyond the Pines en Blue Valentine eerder toch de randen van het romcomgenre wel opzocht, meer uit deze verfilming had kunnen halen, blijft.

THE LIGHT BETWEEN OCEANS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s