Steve Jobs: zo verfilm je een biografie****

Nog geen twee jaar na de film Jobs is er wéér een verfilming over het leven van Apple-icoon Steven Paul Jobs (1955-2011). Verwacht dit keer geen doodsaaie oplepeling van zijn levensloop maar een krachtig scenario waardoor je aandacht – ook als je het boek al kent – niet verslapt. Hoe kregen Danny Boyle (regie) en Aaron Sorkin (script) dat voor elkaar?

Maak een keus. Je kunt natuurlijk iemands levensloop van a-z naspelen. En als je iets over iemand te weten wilt komen of zijn of haar levensloop bijzonder verrassend is, is dat prima. Maar als een significant deel van je beoogde publiek de biografie al (grotendeels) kent, maak dan alsjeblieft een andere keus.

Scenarist Aaron Sorkin (The Newsroom, The Social Network), uitstekend thuis in scriptschrijven over online media iconen, doet dat. In zijn Steve Jobs versie zien we Jobs op drie ijkpunten in zijn carrière, de presentatie van de Macintosh (1984), de presentatie van de NeXT (1988) en de presentatie van de iMac (1998). Belangrijke personen in Jobs’ leven, zijn ex-vriendin Chrissan Brennan, zijn dochter Lisa, ontwikkelaar Steve Wozniak, Andy Hertzfeld, CEO John Sculley en marketing executive Joanna Hoffman, treffen hem voor aanvang van die presentaties.

Hun gesprekken (dikwijls uitmondend in genadeloze ruzies) gaan over bepalende levensgebeurtenissen; de wrokkige verstandhouding met zijn ex, wispelturige relatie met zijn dochter en de stronteigenwijze houding ten aanzien van zijn collega’s. Ongetwijfeld heeft Jobs die gesprekken niet allemaal werkelijk vlak voor aanvang van zijn megalomane presentaties gevoerd, maar door ze rond de presentaties te centreren, krijg je als kijker een sterke vertelstructuur voorgeschoteld.

Zorg voor een topcast. Een scenario als dat van Aaron Sorkin werkt pas echt goed als door een pro geregisseerd wordt. Danny Boyle (Slumdog Millionaire, Trainspotting) is dat wel toevertrouwd. Ook brengt Michael Fassbender Jobs’ eigenaardig bazige trekjes “the computer must say ‘hello’” prima over, gelukkig zonder overdrijven. Kate Winslet is als marketing executive/steun en toeverlaat mooi aan hem gewaagd. En last but not least heeft Jeff Daniels, hoofdrolspeler van The Newsroom, als John Sculley een mooie bijrol te pakken waarin hij zijn ik-kan-meer-woorden-per-minuut-uitspreken-dan-wie-dan-ook talent weer lekker kan uitbuiten.

Ook voor kenners is de informatiedichtheid in deze verfilming hoog, maar met de drie presentaties als houvast raak je de draad niet kwijt. Steve Jobs heeft de hiermee film gekregen die hem waardig is.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s