Me Before You: zo charmant als Emilia Clarke zijn kan***

Waarom is de combi van het onhandige maar altijd vrolijke meisje en de aantrekkelijke maar ronduit onaardige tegenspeler immer populair op het witte doek? Is het een kwestie van opposites attrack? Het goede versus het kwade? Of is het gewoon een voor de hand liggend uitgangspunt voor de bedenker van een verhaal?

Anyway, net als in Bridget Jones Diary, The Devil Wears Prada en, vooruit, The Beauty and the Beast werkt de formule ook in Me Before You, naar het gelijknamige boek van Jojo Moyes, zo fijn als een niet perse bijzondere, maar heerlijk ontspannen, treinrit.

Louisa ‘Lou’ Clark (Emilia ‘Mother of Dragons’ Clarke) zit voor de zoveelste keer bij het uitzendbureau als ze een baantje als gehandicaptenverzorgster krijgt. De nood is hoog, en hoewel ze niet over relevante werkervaring beschikt én uit haar rok scheurt tijdens het sollicitatiegesprek, mag ze meteen aan de slag met de steenrijke Will Traynor (Sam Claflin).

Will had alles, een vriendin met de looks van een topmodel, een succesvolle carrière en een waanzinnig talent voor surfen, skiën en al het cools dat je maar kunt verzinnen. Sinds het verkeersongeluk is zijn hoofd (oh, ironie!) zo’n beetje het enige dat hij nog kan bewegen. En hoewel hij er nog steeds fantastisch uitziet, is zijn humeur minder fraai.

Lou en haar hysterische Pippi Langkous-look brengen, zoals te verwachten valt, steeds vaker een glimlach op Wills gezicht. Hoewel er duidelijk iets opbloeit tussen hen, is het mooi om te zien dat ze zichzelf blijven. Lou draagt nog elke dag haar ‘ridiculous dresses’ en Will transformeert niet tot rasoptimist. Mooier nog: ze halen stiekem zelfs het beste in elkaar naar boven.

Dit in tegenstelling tot Patrick (Matthew Lewis), het ultrasportieve vriendje van Lou. Een schatje, maar als hij te laat op Lou’s verjaardag verschijnt, is hij zo fier op zijn nieuwste hardlooprecord dat hij haar zowat vergeet te feliciteren. Ook uit het sieraad dat hij haar cadeau doet, lijkt Lou’s opvallende voorkeur voor plastic oorbellen in de vorm van madeliefjes hem als enige op de aardbol te zijn ontgaan.
Ze zijn zeven jaar samen.

Emilia Clarke, die we kennen als de bloedmooie, dominante en slimme Daenerys Targaryen uit The Game of Thrones, gebruikt in Me Before You haar brede wenkbrauwen en mooie glimlach met overenthousiast veel verve om Lou neer te zetten als een altijd lief en vrolijk meisje, iemand die haar eigen ambities opzijzet om voor een ander te zorgen, zolang ze daar het nut van inziet. Of dat ook geldt voor de wens die Will blijkt te hebben, is de vraag…

Thea Sharrock, theaterregisseur, maakte met Me Before You haar filmregiedebuut. Haar gevoel voor timing, essentieel in theater, komt goed van pas in deze film die vanwege het voorspelbare karakter van het verhaal enorm gebaat is bij de hier-en-daar verrassende details in de uitvoering, zoals kleine grapjes tussen de hoofdrolspelers en het goed uitspelen van ongemakkelijke ontmoetingen tussen Will en zijn vroegere vrienden.

Het resultaat mag er zijn: een ontspannende film waarin het happy-go-lucky meisje en de mooiboy met het kleine hartje ontroeren en – bonuspuntje – het verhaal eindigt zonder *spoileralert* sprookjeshuwelijk.

Me Before You

Één reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s