Three Generations: Elle Fanning en een heleboel slechte tekst **

Moeder Maggie (Naomi Watts) is één en al begrip als haar tienerdochter Ramona (Elle Fanning) definitief door het leven wil gaan als Ray – maar de vereiste handtekening zetten zodat Ray kan starten met geslachtsveranderende medicatie, is een tweede. Three Generations (ook wel gepresenteerd als About Ray) laat zien dat ruimdenkendheid een rekbaar begrip is en dat er verbijsterend veel (teveel) woorden vuilgemaakt kunnen worden aan grip krijgen op het nemen van een moeilijke beslissing.

In een karakteristieke, brownstone woning in New York wonen Dodo (Susan Sarandon), haar vriendin Honey (Linda Emond), dochter Maggie (Naomi Watts) en zestienjarige kleindochter Ramona (Elle Fanning). Een gezinssamenstelling waar je op zich al een film over zou kunnen maken, maar in Three Generations speelt meer: Ramona wil verder door het leven als Ray, maar kan niet met geslachtsveranderende medicatie starten zonder ouderlijke toestemming.

Maggie, die haar tiener liefkozend Ray noemt en ogenschijnlijk onvoorwaardelijk steunt, aarzelt wanneer er definitief voor de behandeling getekend moet worden. Ook Dodo is ineens niet zo tolerant als haar levensstijl doet vermoeden “Kan ze niet gewoon lesbisch worden?”. In de discussies die gevoerd worden, zijn inconsequente uitspraken en clichématige verklaringen (“mist ze haar vader soms?”) schering en inslag.

Overdrijvingen gaan de dames niet uit de weg. Een komische noot lijkt zelfs de bedoeling van de makers, hoewel dat totaal niet bij het intrigerende thema past. Er moet toch meer te vertellen zijn over Ray’s wens om een fysiek jongen te worden dan dat hij vroeger liever astronaut of cowboy wilde worden dan prinses?!

Op sporadische fragmenten uit zijn filmdagboek en een paar wanhoopskreten na, horen we weinig van Ray terwijl het zo interessant zou zijn om te weten wat hem tot de beslissing om van geslacht te willen veranderen, heeft gedreven. Duidelijk is wel dat actrice Elle Fanning met haar fragiele gelaatstrekken en tikje hautaine blik precies de juiste drive weet over te brengen.

Om tot een conclusie te komen, wordt er nog een blik aan extra familieleden opengetrokken die – je raadt het al – voor nog meer discussie zorgen maar tevens genoeg testosteron in de strijd gooien om een beslissing te forceren. Gaby Dellal (1961) draait al een tijdje mee in filmland, maar Three Generations zal niet haar grote doorbraak worden.

3G.-6800.nef
3G.-6800.nef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s