Logan: Dafne Keen overrompelt als piepjonge moordmachine ***

In Logan is de superheld geen mysterieuze man of Batman babe, maar een piepjong meisje (Dafne Keen) dat doet denken aan actrice Natalie Portman toen die op elfjarige leeftijd haar speelfilmdebuut maakte in Luc Besson’s Léon.

Het meisje, Laura Kinney, is op de vlucht. Logan (Hugh Jackman), die zijn laatste krachten wilde spenderen aan zorgen voor Charles ‘Professor X’ Xavier (Patrick Stewart), rijdt uiteindelijk met hen allebei richting North Dakota, naar een voor Laura veilige plek.

Het wordt een, ook naar superheldmaatstaven gemeten, loeizware en gevaarlijke trip waarin de superhelden tussen de gewelddadige bedrijven door ook heel aardig hun menselijke trekken laten zien. De veelzijdige regie-ervaring van James Mangold (Girl, Interrupted, Kate & Leopold, Walk the Line) werkt hier duidelijk in zijn voordeel.

Logan heeft zijn focus verlegd van superheld naar limousinechauffeur/verzorger. ’s Avonds rijdt hij giechelende meiden in glitterjurkjes naar dure clubs, overdag levert hij medicijnen af voor zijn invalide vader, die verstopt wordt voor de op mutanten jagende buitenwereld in de bunker aan de Mexicaanse grens.

Lang duurt het echter niet voor de typerende ‘adamantium’ wolfklauwen van Logan/Wolverine tevoorschijn komen om zijn tegenstanders te spiesen. Pittig gevolg is dat zijn eigen herstellend vermogen anno 2029 niet meer is wat het moet zijn, terwijl het gevecht van zijn leven nog moet komen…

Als hij Laura tegen het lijf loopt, staat hij bepaald niet te springen om haar in zijn limo naar North Dakota te rijden maar als het meisje dezelfde vechtspirit aan de dag blijkt te leggen, wordt het een ander verhaal. De dynamiek tussen acteur Hugh Jackman, die hier alweer voor de tiende keer in de huid van de wereldberoemde mutant kruipt, en de onverschrokken speelfilmdebutante Dafne Keen (pas 11 jaar oud) levert mooie scènes op: als ze zonder geld op zak een bus Pringles in de winkel leegeet, luidt het droge commentaar van Logan “NOT okay”, waarna hij de winkel verlaat met een niet-betaalde oplader in z’n hand en zij naast hem loopt met een felroze ‘gratis’ zonnebril op haar hoofdje.

Superhelden of niet, ze hebben ook menselijke trekken. Bijna lijkt de roadtrip van Laura, Logan en Charles op die van elk ander gezin, maar Laura’s vijanden en alle bloederige gevechten van dien zijn nooit ver weg. Geen ramp, want zoals voorstelbaar is in een film die gebaseerd is op een comicbook (Marvel Comics), zijn de dialogen geen bal aan. Op een paar goed getimede oneliners (zoals die ‘NOT okay”) zijn het vooral de superheldmoves en het intense spel van miss Keen die van het scherm spatten in Logan.

logan_56031859_st_3_s-low

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s