The Gentlemen: intellectueel en gangster?

In The Gentlemen aast elke (wannabe) crimineel in Londen op het ondergrondse marihuana-imperium van de Mickey Pearson (Matthew McConaughey).

Kan een film intellectueel en gangster zijn? Aan de looks van de vechtersbazen in Guy Ritchies actiefilm ligt het niet.

* pas op voor mogelijke spoilers

Een tabloid journalist, gespeeld door een heerlijk schmierende Hugh Grant, confronteert Mickey’s rechterhand Ray (Charlie Hunnam) met compromitterende kennis. Niet alleen etaleert hij zijn kennis, hij heeft het opgetekend in een filmscript en stelt Ray voor om enkele scènes te spelen. Het geluid van een ratelende typemachine klinkt, alsof er aan een Jessica Fletcher-detective wordt geschreven. De onderhandeling eindigt aan een als tuintafel vermomde barbecue, waar Ray een stuk vlees op braadt dat afkomstig is uit een vriezer waar een lichaam in verstopt ligt. En dat is nog maar het begin…

Keuzes heeft Guy Ritchie (Snatch) bij het schrijven van The Gentlemen niet gemaakt. Van de chique hipsterlook (waar eerder zag je criminelen met geruite trainingsjacks en Ace & Tate-achtige brillen?), tot flirts met vintage detectivefilms (de typemachine, een draaiende camera met 35mm film) en gelikte boksscènes (Google maar eens op ‘Kebab shop scene’). Elke ingeving heeft een plek in de film gekregen en samen vormen ze een duur uitziende lappendeken met de drugspraktijk van Mickey als rode draad.

Met een topcast; naast McConaughey, Grant en Hunnam, speelt Colin Farrell een hilarische rol als bokscoach, het leukste of in ieder geval meest verrassende typetje uit de film. En actrice Michelle Dockery, die wereldberoemd werd als Lady Mary (Downton Abbey), overtuigt als louche garagehouder/gangsterliefje genaamd Rosalind.

Bij het kunstige vechtfilmpje van Coach vraagt Rosalind zich af:

Why are we watching fight porn?

Een vraag die ook bij jou opkomt als je naar The Gentlemen kijkt. In deze Ocean’s Eleven-achtige misdaadfilm zijn Matthew McConaughey, zijn matties en zeker ook alle kostuums (van Michael Wilkinson) superfijn om naar te kijken, maar binnen het gangsterfilm-genre brengt The Gentlemen behalve geweldige looks vooral clichés.

The Gentlemen ★★is vanaf nu te zien in de bioscoop

The Gentlemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s