The Wild Goose Lake: Diao Yinans film noir

Een pistoolschot, rondvliegende stoelen en een met bloed besmeurde vloer. Het begin van de stilistische klopjacht-thriller The Wild Goose Lake.

Diao Yinan, die met zijn vorige film (Black Coal, Thin Ice) een Gouden Beer won, heeft een zowel stijlvolle als indringende gangsterfilm gemaakt. Een moderne film noir met wuxia (martial arts) invloeden die je bijna twee uur als gegijzeld op je stoel kluistert.

In de kelder van een hotel kan elk moment een vergadering beginnen. Enkele tientallen mannen bekijken de motorfietsen die vooraan staan uitgestald. De eigenaar van het hotel komt flink in de problemen als de bijeenkomst ontdekt wordt, maar het is in ieders belang dat dat niet gebeurt.

De mannen krijgen tips & trics om zo geruisloos mogelijk een motorfiets te leren stelen. Elk duo krijgt een gebied toegewezen maar net als iedereen op pad wil gaan, breekt er gedoe uit. Diezelfde avond wordt er per ongeluk een agent vermoordt en dat ontketent een klopjacht rond het Wildeganzenmeer.

Het Wildeganzenmeer in Wuhan, ‘stad van honderden meren’, is meer dan alleen een recreatieplas. Van sommige baadsters weet iedereen dat ze bijklussen als prostituees. De quasi nonchalant om zich heen kijkende mannen, zijn ofwel hun pooiers ofwel undercover agenten. In het winkelgebied wordt flink gesjacherd en bij de knus verlichte line dance komt niemand werkelijk voor de dans. Wat filmmaker Diao Yinan met deze vakantiesetting heel duidelijk maakt is hoe hopeloos het leven wordt in een gebied, ‘Jiang Hu’, waar bijna iedereen (noodgedwongen) corrupt handelt.

De schutter (Hu Ge) is nog altijd op de vlucht. Een prostituee (Lun-Mei Kwei) helpt hem. Het kat- en muisspel rond het meer kent veel voorspelbare ingrediënten, maar stilistische martial arts verrassingen als ‘de paraplumoord’ (gruwelijk maar goed voor een indrukwekkend shot) en de eerder genoemde line dance, waar elke deelnemer schoenen met ledlichtjes rondom de zool draagt, getuigen van Diao Yinans cinematografisch oog voor detail. En de ontknoping… daarmee bewijst hij zich onmiskenbaar als moderne film noir-master.

The Wild Goose Lake ★★★★ is vanaf 12 maart te zien in de bioscoop

The-Wild-Goose-Lake-C-MEMENTO-FILMS-PRODUCTION

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s