True History of the Kelly Gang: wijze woorden en western

True History of the Kelly Gang, een film van Justin Kurzel, is gebaseerd op de gelijknamige roman van Peter Carey. Er worden interessante filosofische vragen in gesteld: is gedrag aangeboren of aangeleerd? En kunnen mensen veranderen?

In George MacKay (Pride, Captain Fantastic) heeft Kurzel de ideale vertolker van crimineel Ned Kelly gevonden. Met zijn ‘wie kan me wat’ houding maar kleine hartje overrompelt MacKay als Ned Kelly; geboren en getogen crimineel.

Edward ‘Ned’ Kelly werd in 1854 geboren in een Britse kolonie in Victoria, Australië. Met een voortdurend dronken vader en een moeder die bijverdient door de plaatselijke sheriff te ‘vermaken’, zal duidelijk zijn dat zijn jeugd niet makkelijk verliep. Erger nog, als zijn vader overlijdt, verkoopt Ned’s moeder hem aan bandiet Harry Power – neergezet door Russell Crowe in mogelijk zijn gemeenste rol – die in Ned een veelbelovend lokaas ziet.

Ned heeft genoeg meegemaakt om te weten dat hij de touwtjes het beste a.s.a.p zelf in handen kan nemen en zet al jong zijn eigen vallen uit, om te beginnen door zijn moeder een stuk vee uit de stock van de buren te brengen. Veel tekst wordt gebruikt om uit te leggen waarom hij dingen doet, waarschijnlijk subtekst uit het boek die de filmmakers niet op een andere manier wisten over te brengen. Intrigerender zijn de momenten waar MacKay laat zien dat hij behalve harde/criminele ook bijzonder zorgzame trekken heeft. Alles heeft hij over voor zijn moeder en tegenover het eerste meisje waar hij mee slaapt (nota bene in een bordeel) gedraagt hij zich voorzichtig, zelfs kwetsbaar.

Wat True History of the Kelly Gang goed laat zien is dat goed en kwaad niet matcht met het uniform dat iemand draagt; agenten (vertolkt door Charlie Hunnam en Nicholas Hoult) kunnen corrupter zijn dan schurken en lieve mama’s veranderen in heksen als ze iets belangrijks dreigen te verliezen. De omstandigheden maken de mens, en die omstandigheden zijn in koloniaal Victoria niet best.

Tegen wil en dank ontpopt Ned Kelly zich als leider van een KKK-achtige bende vol griezels in soepjurken. Er blijft aandacht voor de psychologische ontwikkeling van Ned, een van zijn laatste dialogen is met een schoolmeester. Daarnaast brengt True History of the Kelly Gang in beeld dat in het negentiende-eeuwse Australië niet alleen de lokale bevolking botste met de blanke immigranten, deze sloegen elkaar onderling ook verrot.

Wie zou je zijn als je ergens anders was geboren? En hoe ver ga je om erkenning te krijgen voor de identiteit die je verlangt? Interessante vragen, indringend overgebracht door George MacKay.

Het verandert helaas niks aan het feit dat True History of the Kelly Gang bovenal een western over mannen en hun geweren is.

True History of the Kelly Gang★★is vanaf 12 maart te zien in de bioscoop

True-History-of-the-Kelly-Gang

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s