Movies that Matter: Lola en Antigone

Het Movies that Matter Festival opent je ogen voor mensenrechten, in de breedste zin van het woord. Twee films die daar bijzonder goed in slagen zijn Antigone en Lola vers la mer. De ene film is gebaseerd op de aloude Griekse tragedie, de ander vult het genre ‘roadmovie’ op een nieuwe manier in. In beide films word je van je sokken geblazen door debuterende hoofdrolspelers die nietsontziend hun idealen verdedigen.

Immigratiedrama Antigone

Als haar broer in de gevangenis belandt, knipt Antigone haar haren af zodat ze zijn plaatst in de cel kan overnemen en hij als bezoeker kan weglopen. Een heldendaad, vergelijkbaar met Sophocles’ eeuwen geleden gecreëerde Antigone, die haar leven riskeert om haar broer een begrafenis te geven.

Antigone is de nieuwe speelfilm van Sophie Deraspe, die al eerder op filmfestivals met haar werk in de prijzen viel. Het is een sterke keuze om de Griekse mythe als uitgangspunt te gebruiken voor een hedendaags immigrantendrama. En in Nahéma Ricci heeft ze een krachtige hoofdrolspeler gevonden.

Er wordt behoorlijk wat omheen verzonnen om scènes te vullen. Bij het derde artistiek activistische clipje slaat je verveling toe, maar dat neemt niet weg dat het concept zeer sterk is en de idealen van Antigone prijzenswaardig genoeg om de film uit te kijken.

Roze roadmovie Lola vers la mer

Geen betere manier om dingen op een rijtje te zetten, dan tijdens een roadtrip. Als de moeder van Lola overlijdt, komt Lola noodgedwongen weer in aanraking met haar lompe vader (Benoît Magimel). Hij accepteert nog steeds niet dat de achttienjarige Lola (geboren als Lionel) als vrouw door het leven wil gaan maar de dood van haar moeder/zijn vrouw dwingt het koppige duo om een aantal gezamenlijke keuzes te maken.

Hoe dichter ze bij de kust komen, hoe beter ze in staat zijn om hun koppigheid opzij te zetten en elkaar (voorzichtig) opnieuw te leren kennen. Laurent Micheli (Even Lovers Get the Blues), voor wie Lola vers la mer zijn tweede speelfilm is, geeft ruim baan aan de hoofdrolspelers. De ervaren Benoît Magimel en jong talent Mya Bollaers overtuigen als vader en dochter, het is haast zonde als ze hun bestemming bereiken.

Het Movies that Matter Festival is helaas afgelast maar enkele films, waaronder mogelijk Antigone en Lola vers la mer, worden binnenkort online beschikbaar gesteld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s