Captain Fantastic: Viggo Mortensen geslaagd voor de hipstertest****

Op het moment dat je biologische speltmuesli bij de Action kunt kopen, de C&A shirts van biologisch katoen verkoopt en en bol.com meer dan duizend accessoires voor je (AH-)moestuintje aanbiedt, weet je: organic is mainstraim.

We consumeren bewust, zijn reuze zelfvoorzienend (jij drinkt toch ook eigen geteelde muntthee?) en recyclen als gekken. Ondertussen zitten we ook nog steeds vastgeklonken aan onze smartphone vol giftige, niet duurzaam gewonnen onderdelen, twitteren we ons van hype naar hype en boeken we vliegtickets of het bescheiden fietstochtjes zijn.

Er zijn types die zich volledig van het systeem afkeren. Ben Cash, hoofdpersonage uit Captain Fantastic heeft zich samen met zijn vrouw Leslie en hun zes kinderen teruggetrokken in de Pacific Northwest, Noord-Amerika. Ze beginnen de dag met een training waar de gemiddelde ‘bootcamper’ zich een hoedje van zou schrikken, plukken of schieten hun eigen eten en maken houten speelgoed dat, voor het geval er toch een keertje geld nodig is, kan worden verkocht.

captain_fantastic_20000339_st_8_s-low

Naast jaloersmakende survivalskills, kent het gezin ook de Amerikaanse grondwet van buiten evenals de avonturen van de gebroeders Karamazov en het verschil tussen politieke stromingen als het Stalinisme en Maoïsme. Maar als de achttienjarige Bodovan (jong talent George MacKay) bij het postkantoor drie leeftijdsgenootjes tegenkomt, heeft hij geen idee wat hij tegen ze moet zeggen. En waarom ligt moeder Leslie eigenlijk al drie maanden in een ziekenhuis?

Captain Fantastic is een verrassend krachtige film van Matt Ross, een filmmaker die vooral bekend is als populaire Amerikaanse (serie)acteur (Silicon Valley, American Psycho, CSI). Captain Fantastic laat haarfijn zien wat je meemaakt als je – met de beste bedoelingen – compleet je eigen plan trekt. En in Viggo Mortensen, die in het apocalytisch drama The Road (2009) al overtuigend zijn verantwoordelijkheden nam als intelligente survivor, heeft Ross de juiste hoofdrolspeler gevonden. Pas wel op, want een associatie met de kwarkhipster ligt op de loer.

captain_fantastic_20000339_st_3_s-low

Een begrafenis brengt de familie Cash noodgedwongen in de bewoonde wereld. Voorspelbare fricties; familie verwijt Ben dat de kinderen, luisterend naar Lord of the Rings-achtige namen als Rellian, Kielyr en Zaja, niet naar school gaan terwijl hun eigen kroost minder kennis heeft van de grondwet (“dat is iets met aarde, toch?”). En de kinderen vragen zich af wat een milkshake is en waar de gegrilde kip die ze in een woonwijk krijgen voorgeschoteld geschoten zou zijn. Situaties die je enigszins met je ogen doen rollen, omdat het er allemaal wel heel erg dik, geforceerd hilarisch, bovenop ligt. Moeten de kids perse én ultrawijs én beresterk én überwereldvreemd zijn?

Wat het verhaal omhoog houdt, is dat Ben zijn overtuigingen gaandeweg openlijk durft te betwijfelen. Gaat hij echt te ver? Gaan zijn kinderen het redden op deze manier? Mooi is ook dat de film niet eindigt met een Dikke Vette Moraal, evenmin wagenwijd open, maar ertussenin. En dat Matt Ross, waarvan het je niet zal verrassen dat hij als kind in communes heeft gewoond, het voor elkaar heeft gekregen dat je je na afloop afvraagt, al dan niet knabbelend aan eigengebakken brood, hoe zelfredzaam je in je huidige leven werkelijk kunt of zou moeten zijn.

Één reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s