Zomersprookje I 🌻🌻🌻 The Secret Garden

De Geheime Tuin. Wie is er niet opgegroeid met het wereldberoemde kinderboek van Frances Hodgson Burnett?

In The Secret Garden van de makers van o.a. de Harry Potter-films, is het is heerlijk verdwalen in een tuin die magischer schittert dan ooit tevoren. Maar brengt deze nieuwe verfilming meer dan mooiere cinematografie alleen?

The Secret Garden, gepubliceerd in 1911, is al decennia een klassieker. De jonge, verwende Mary verlaat India als haar ouders overlijden en komt terecht in Misselthwaite, het spookachtig grote landhuis van haar oom Archibald Craven.

Hoewel gigantisch is het niet gezellig in Misselthwaite. Mr. Craven (Colin Firth) rouwt om zijn overleden vrouw en de bescheiden staf; een huishoudster, tuinman, dienstmeisje en kokkin, houden enkel de meest gebruikte ruimtes toonbaar.

Mary kan weinig anders doen dan de boel verkennen. Daarmee begint de magie en Marc Munden, regisseur van kostuumdrama’s als Vanity Fair, laat die magie in zijn verfilming van The Secret Garden schitterend tot uiting komen. Als Mary (knap gespeeld door Dixie Egerickx) onder bladeren door rent, lijken deze tien keer groter en groener dan je als volwassene verwacht. Des te sterker (her)beleef je het kinderboek.

Frances Hodgson Burnett publiceerde The Secret Garden in 1911, nadat het eerder een verhalenreeks was in The American Magazine. Brits-Indië, waar Mary opgroeide, was een kolonie van Engeland waar je als welgestelde Brit op je wenken werd bediend door ayah’s. Martha, het dienstmeisje/moreel kompas van Misselthwaite moet lachen als Mary zichzelf niet kan aankleden. Vandaag de dag zou er bij Mary überhaupt geen dienstmeisje inwonen.

De tijden zijn in allerlei opzichten veranderd, maar daar maalt Munden niet om. Genoeg personages, namen en gebeurtenissen zijn aangepast of toegevoegd door scenarist Jack Thorne (The Eddy, National Treasure) voor deze verfilming, maar die wijzigingen brengen enkel (overbodige) dramatisering 🔥 Een statement over kolonialisering wordt bijvoorbeeld vermeden.

Zo is het heerlijk verdwalen in de magisch gefilmde geheime tuin maar dat een nieuwe verfilming meer kan brengen dan mooiere visuals alleen, laat deze crew achterwege.

The Secret Garden 🌻🌻🌻 is vanaf 12 augustus te zien in de bioscoop

The-Secret-Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s