Don’t Look Up: deze film moet je zien.

Waar wil je zijn als de wereld vergaat? Een vraag die vaker gesteld wordt in apocalyptische films, maar op de een of andere manier niet zo onder je huid kruipt als bij het zien van Don’t Look Up, een beklemmend politiek drama van Adam McKay (Vice, The Big Short) over een naderende komeet ter grootte van de Mount Everest.

Bekijk de trailer van Don’t Look Up

*pas op voor mogelijke spoilers

Jennifer Lawrence, die zich zeer veelzijdig als actrice ontwikkelt (Hunger Games, Silver Linings Playbook, Mother!, Red Sparrow), speelt in Don’t Look Up een nerdy student astronomie. Kate Dibiasky houdt het sterrenstelsel in de gaten en ziet tot haar verbijstering een komeet snel dichterbij komen. Professor Dr. Randall Mindy, gespeeld door acteur/klimaatactivist Leonardo DiCaprio, en een handvol andere experts checken haar metingen en inderdaad: een gigantische komeet nadert planeet Aarde.

Dit op zich is genoeg munitie voor een spannende film maar filmmaker Adam McKay focust heel slim op een ander aspect: de wijze waarop de samenleving op het nieuwtje reageert.

I hear there’s, eh, something you don’t like the looks of?

President Orlean (Meryl Streep) in Don’t Look Up

Hun audiëntie bij de president (een heerlijke rol van Meryl Streep) en haar zoon/stafchef Jason (Jonah Hill) wordt eerst uitgesteld en na uren teren op slechte snacks worden de schrikbarende feiten weggewuifd. Ook bij talkshow The Daily Rip maken ze weinig indruk met hun verhaal; de felheid waarmee Kate het probleem aanhaalt gaat viral maar inhoudelijk verandert er niks. Behalve dat Randall een rendez-vouz heeft met talkshowhost Brie (Cate Blanchett).

Dan ziet ondernemer(boef) Peter Isherwell (Mark Rylance) brood in de komeet.

En wordt alles nog erger.

Don’t Look Up verpakt het struisvogelsyndroom (waar we wellicht massaal last van hebben) met vaart in een verhaallijn die zowel komisch als dramatisch sterk uitpakt. Met een komeet op ramkoers is het onbegrijpelijk hoe de scheiding van twee supersterren meer in het nieuws is, maar laten we eerlijk zijn: dat is in het dagelijks leven niet anders.

De fenomenale cast; Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Jonah Hill, Cate Blanchett, Timothée Chalamet en anderen, zitten allemaal uitstekend in hun rol en loodsen je met de nodige humor door de apocalyptische ellende. Gaan zij het overleven? Gaan wíj het overleven?

Kijk en zie. En zorg dat je bent waar en bij wil je wilt zijn.

Don’t Look Up is vanaf 9 december te zien in de bioscoop en vanaf 24 december op Netflix

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s