Red Sparrow: Jennifer Lawrence op spitzen

Dominika Egorova is eerste solist bij het Bolshoi Ballet. Een pas de deux met Konstantin, vast niet toevallig vertolkt door Sergei ‘Dancer’ Polunin, betekent het einde van haar danscarrière en de start van een rol als (dubbel)spion.

Red Sparrow is een thriller met vele, niet perse fraaie, gezichten maar wat beklijft is de girl power. Jennifer Lawrence, die de rol van Dominika speelt, verongelukt, krabbelt op, wordt vernederd, slaat terug en vecht tot eindelijk duidelijk is dat je geen man hoeft te zijn om een James Bond of Jason Bourne-achtige rol te claimen.

Als hoofdrolspeelster in The Hunger Games trilogie en Darren Aronofsky’s eclectische horrorfilm Mother!, heeft Lawrence al heel wat sadistische spelletjes moeten doorstaan. Toch aarzelde ze niet toen regisseur Francis Lawrence, die eveneens The Hunger Games regisseerde, haar vroeg voor de op de Koude Oorlog geïnspireerde thriller Red Sparrow, naar de gelijknamige bestseller van Jason Matthews.

Een periode van intensieve ballettrainingen, Lawrence danst de pas de deux die je in de film ziet zelf, brak aan met daarbovenop een minstens zo zware psychologische belasting, haar personage wordt vanaf het moment dat ze haar spionnenrol toezegt in alles op de proef gesteld. Zien hoe de keel van de man die jou verkracht wordt doorgesneden, om te beginnen.

Er zitten meer van dit soort walgelijke scènes in Red Sparrow. Als Lawrence zich na de zoveelste mishandeling weer uit het ziekenhuisbed hijst of make-up over haar blauwe oog smeert, dringt zich de vraag op hoeveel shots van een gehavende Jennifer Lawrence de wereld nog nodig heeft.

Los van het sadisme sijpelt er gelukkig een belangrijker rode draad door de film: vrouwenpower. Dominika is geen zielig vrouwtje die tegen wil en dank moet vluchten en vechten, Dominika grijpt elke kans die zich aandoet bij de ballen. Letterlijk, als het moet.

Ook fijn is dat ze niet de enige is; de directeur (Charlatte Rampling) van de spionnenschool waar ze tot sparrow (spijkerharde verleidster) wordt getraind, haar huisgenoot/concullega (Thekla Reuten), het target (Mary-Louise Parker) waar ze in een Londense hotelbar mee afspreekt, de opdrachtgever van Guantanamo Bay-waardige martelingen… al deze rollen worden door vrouwen vertolkt. En de mannen die in Red Sparrow voorkomen; Dominika’s oom (Matthias Schoenaerts) en CIA-agent Nash (Joel Edgerton), is ze de baas.

Op het kat-en-muisspelletje dat in Red Sparrow wordt gespeeld valt, net als in veel James Bond episodes, van alles aan te merken. En hoewel J. Lawrence zich stoïcijns door het gewelddadige script heenslaat, is te hopen dat de vrouw in een volgende spionagethriller zich niet eerst zo hoeft te vernederen om haar mannetje te staan.

Red Sparrow ★★★ draait vanaf 1 maart in de bioscoop

Red Sparrow Cinesalon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s