Lucky: zo kenden we Lynch nog niet

Slow living. Een term waarbij de drie nekharen die Lucky nog heeft recht overeind zouden komen te staan als hij ervan hoorde. Toch is hij een schitterend voorbeeld voor iedereen die wil leven met meer rust en aandacht. En, niet onbelangrijk: meer humor.

Lucky is een regiedebuut waarmee acteur John Caroll Lynch zich in een klap kan meten met een arthouse tycoon als Jim Jarmusch (Paterson).

Toegegeven, met een hoofdrolspeler als Harry Dean Stanton (Twin Peaks, Paris Texas) en een karakteristieke bijrol voor David Lynch (Twin Peaks, The Elephant Man) heb je qua cast de wind al meer dan mee. En de rollen die ze in Lucky spelen, zijn ze op het lijf geschreven. Harry Dean Stanton, vorig jaar op 91 jarige leeftijd overleden, speelt als Lucky zijn laatste filmrol.

Lucky is een cowboy op leeftijd die met koffie, kruiswoordpuzzels en een bloody mary in de kroeg een dagritme heeft ontwikkeld waar menig bejaarde jaloers op kan zijn, ook al verstrijkt de tijd ongeveer even sloom als de schildpad die in de openingsscène het woestijnpad oversteekt.

Lucky is geen film voor onrustige zielen (tenzij die zich willen oefenen in onthaasten), de anderhalf uur die de film duurt voelt langer aan. Maar vanaf het moment dat je wordt meegenomen in Lucky’s ochtendritueel; 5 yoga-oefeningen, elk 21 keer herhaald, leef je mee met deze man die er ook in zijn oude mannenondergoed nog uitziet als een cowboy.

De weglopende schildpad blijkt van Howard (David Lynch) te zijn geweest, en functioneert als metafoor voor vergankelijkheid. Hoewel Lucky in goede gezondheid verkeert (het kettingroken doet hem nog altijd meer goed dan kwaad), worstelt hij met het ouder worden en de wetenschap op een dag te sterven. En angst die in de film niet wordt weggewuifd. Dat ‘realisme’ het puzzelwoord van de dag is, is vast geen toeval.

De schildpad, de kruiswoordpuzzels. Aardige vondsten maar het meest grandioze symbool is het hoofdpersonage zelf. Lucky, een aan zijn sigaretten verstokte cowboy. Superoud worden op je eigen eigenwijze manier, een opsteker voor alle slow living-adapten.

Lucky ★★★★ is vanaf 8 maart te zien in de bioscoop

Lucky review Cinesalon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s