De 17 beste films van 2017

Et voilà, mijn film favorieten van 2017. Mocht je popcorn een prima alternatief vinden voor tafelen met je familie >> sommige films draaien nog in de bioscoop!

‘Onverwachts’ is een rode draad in deze top 17. Makers lijken steeds beter te worden in het blenden van filmgenres en te verrassen met combi’s die je – ook halverwege sommige films – niet ziet aankomen.

Enjoy! als je ze nog niet hebt gezien. En laat me weten wat jouw favoriet was.

17. Tulipani

Mike van Diems Tulipani is een verrassend Italiaans-Nederlands-Canadees sprookje over de Zeeuwse Gauke (Gijs Naber) die na de Watersnoodramp met een fiets, een zippo en een zak tulpenbollen in een ‘trullo’ in Puglia neerstrijkt.

16. Star Wars: The Last Jedi

Deze editie borduurt voort op The Force Awakens en dat blijkt een goede keus. De band tussen Rey (Daisy Ridley) en Kylo Ren (Adam Driver) ontaardt in een lichtzwaard-gevecht waar menig ballerina jaloers op kan zijn, oude bekenden zijn (nog één keer) te zien en Dohmnall Gleeson verrast met zijn humorvolle invulling van General Hux.

15. Blade Runner 2049

Herinneringen, op dat vlak onderscheiden mensen en replicants (klonen) zich van elkaar in Denis ‘Arrival’ Villeneuves Blade Runner 2049. Officier K (Ryan Gosling) is een replicant. Voor de kans dat hij meer is dan een rep, dat hij echte herinneringen bezit, zet hij alles op het spel in dit waanzinnig vormgegeven vervolg op de cultklassieker uit 1982.

14. Baby Driver

Achtervolgingsscènes in dure auto’s draaien meestal uit op een teleurstelling. Tenzij de chauffeur Baby heet, voor elke rit een soundtrack heeft en dit alles bedacht is door Edgar Wright. Net als Damien Chazelle dat vorig jaar met La La Land deed, schotelt ook Wright je een film voor die is zoals je verwacht, en toch verrast.

13. Rock ’n Roll

Rock ’n Roll, geregisseerd door Guillaume Canet, gaat over hemzelf, over Marion en over dat moment dat hij besluit om al zijn gêne overboord te gooien en een rockster te worden.

12. Brimstone

Geweld wordt niet geschuwd in Brimstone, en het is nog zinloos ook, behalve voor mannen die denken dat ze God zijn. Je thee wordt langzaam koud, je beseft dat je liever whisky had gehad, maar hé, je zit warm in de bioscoop en deze eerste internationale film van Martin Koolhoven zit verhaaltechnisch zo snerpend in elkaar dat je elke rotscène wilt zien.

11. L’Amant Double

Verliefd worden op je therapeut, L’Amant Double trapt af met een cliché maar ontvouwt vervolgens een relatie die dubbelzinniger is dan je voor mogelijk houdt. Net als in Jeune et Jolie speelt Marine Vacth de hoofdrol in deze film van arthouse-held Francois Ozon (Frantz).

10. A Ghost Story

Spoken kun je in films op allerlei manieren visualiseren, maar geen verrast zo als het spook dat opduikt in David Lowery’s A Ghost Story.

9. The Killing of a Sacred Deer

Yorgos Lanthimos (The Lobstercreëert opnieuw een bloedstollende wereld waarin acteur Colin Farrell een hoofdrol speelt en alles anders loopt dan je denkt.

8. Manifesto

Kunstenaar Julian Rosefeldt strikte de steractrice Cate Blanchett voor een bijzonder project: Manifesto, dertien artistiek gefilmde interpretaties van kunstenaarsmanifesten met Cate in de hoofdrollen.

7. Happy End

Haneke, die eerder dit jaar zijn 75ste verjaardag vierde, joeg menig filmliefhebber de stuipen op het lijf met Funny Games (2007). Zijn nieuwe film Happy End barst van de sublieme Haneke-momenten. En: het leed is vrolijker gedoseerd dan in Funny Games.

6. The Handmaiden

Voor liefhebbers van Old Boy kwam er begin dit jaar een nieuwe Aziatische thriller uit met een plottwist die je niet voorziet – en daarbij is The Handmaiden prachtig gefilmd.

5. The Beguiled

Een meisje in een blauwwit geruite jurk loopt neuriënd over het bospad. Met het mandje om haar arm, gevuld met wilde paddenstoelen, heeft ze wel wat van Roodkapje – en de grote boze wolf (Colin Farrell) laat ook niet lang op zich wachten in The Beguiled, de nieuwste film van stercineast Sofia Coppola.

4. mother!

Wat in mother! gebeurt is zo verbijsterend dat je na een paar dagen nog steeds niet weet wat je hebt gezien. In deze hallucinerende trip, gemaakt door Darren Aronofsky (Black Swan), volg je Mother (Jennifer Lawrence) in het grote, afgelegen huis waar ze samenwoont met dichter Him (Javier Bardem) en geconfronteerd wordt met een chaos die je niet voor mogelijk houdt.

3. Thelma

In Joachim Triers (Louder Than Bombs) nieuwe film krijgt Thelma een soort epileptische aanval die een reeks gebeurtenissen ontketent die je niet voorziet. Het coming-of-age drama wordt gemengd met horror, en dat blijkt een fenomenale combinatie.

2. Paterson

In Hollywood zou Paterson na het winnen van een talentenjacht toegelaten worden tot een prestigieus literair instituut, wat hobbels overwinnen en uiteindelijk – eind goed al goed – met tranen in de ogen vriendinlief het eerste exemplaar van zijn debuutbundel te overhandigen. Master of arthouse Jim Jarmusch (Broken Flowers, Only Lovers Left Alive) kiest een andere route: Paterson (Adam Driver) maakt in Paterson geen significante ontwikkeling door, en dat is heerlijk om te zien.

1. Get Out

Het regiedebuut van Jordan Peele is een schot in de roos. In Get Out ontmoet een jonge Afro-Amerikaanse de rijke ouders van zijn blanke vriendin. Met deze hypnotiserende kennismaking lanceert Peele een horrorthriller waar je niet omheen kunt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s