You Were Never Really Here: Joaquin Phoenix in een brute mindfuck

De tijd dat de spanning in een film wordt opgebouwd, is voorbij. In ieder geval in actiethrillers als deze en You Were Never Really Here. Op de maat van de intense soundtrack van Johnny Greenwood (Radiohead) stikt er iemand (bijna), worden spullen uit een hotelkamer haastig bijeengeraapt, ligt er een meisje op de spoedeisende hulp. Dit alles in de eerste vijf minuten van de nieuwe speelfilm van Lynne Ramsay, die in 2011 choqueerde met de gruwelijke goede thriller We Need to Talk About Kevin.

Wie moet je zijn om zo’n heftig begin tot een goed einde te brengen?

Oorlogsveteraan Joe wordt achtervolgd door het verleden. Elke stap triggert een herinnering aan bloed, dood, geweld. Het zijn verstikkende herinneringen. Acteur Joaquin Phoenix die onder andere in Her (2013) al liet zien overtuigend gestalte te geven aan het type eenzame, neerslachtige man, zien we in You Were Never Really Here met een forse baard, dito postuur en, als hij er even niet meer tegen kan, een plastic zak over zijn hoofd, wachtend op een dood die nog niet komt.

Wanneer hij geen poging tot zelfmoord in gang zet, doet hij ‘klusjes’ voor mensen die er veel geld voor over hebben om dingen buiten de politie om op te lossen. Buschauffeur worden, was een veiligere keus geweest maar Joe lijkt er niet mee te zitten om met een bij het doe-het-zelf zaak gekochte hamer een bordeel binnen te vallen.

Met het redden van de dochter van een senator, zet hij meer geweld in gang dan ook hij zich voor kon stellen. Hoewel elk schot en elke gekraakte schedel nodig is om Joe en zijn nieuwe maatje bijeen te brengen, word je als kijker best murw van al het geweld.

Er zit weinig verhaal in de film die gaandeweg meer en meer lijkt op Luc Bessons Léon. En hoewel Lynne Ramsay de pijngrens met het verfilmen van het gelijknamige korte verhaal van Jonathan Ames  opzoekt, loopt het niet zó grandioos uit de hand als in We Need to Talk About Kevin. Wat overigens niet betekent dat je You Were Never Really Here kunt overslaan, met zijn gekwelde geest is Joe een memorabel Phoenix-karakter.

You Were Never Really Here ★★★ draait vanaf 4 januari in de bioscoop

You-Were-Never-Really-Here_st_5_jpg_sd-low

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s