The Greatest Showman: start van een circusmarathon

Superheld of showman. Acteur Hugh Jackman heeft tientallen rollen op zijn naam staan, maar deze types keren veel terug. In 2017 maakte hij zijn rentree als X-man in Logan en vanaf 4 januari speelt hij de hoofdrol in The Greatest Showman.

Superheld of showartiest. Het zijn rollen als oude liefdes, eens in de zoveel tijd wil je ze terug. Maar of dat een goed idee is?

Na zijn hoofdrol in The Prestige (2006), een van de meest doordachte films over de showbusiness, kruipt Hugh Jackman voor debuterend regisseur Michael Gracey in de huid van P.T. Barnum, onder andere de oprichter van het Barnum & Bailey Circus (1917 – 2017).

Met een door de wol geverfde showman-acteur in de hoofdrol, (highschool) musicalster Zac Efron aan zijn zijde, actrice-zangeres Zendaya in de trapeze en de steengoede director of photography Seamus McGarvey (Anna Karenina, Nocturnal Animals) heb je ruim voldoende entertainers aan boord voor een in ieder geval een vermakelijke film.

Behalve dat het scenario, van Jenny Bicks en Bill Condon, niet de X-factor bezit die films over het circusartiesten bestaan goed maken:

De kracht van The Prestige zit ‘m niet in de verdwijntruc, de draai die Robert Angier (Hugh Jackman) daaraan geeft, is zelfs de belachelijkste wending in een verder heel behoorlijk verhaal. De kracht zit in de wraakzuchtige verhouding die Angier en zijn voormalige goochelmaatje Alfred Borden (Christian Bale) hebben. Aan elkaar veroordeeld als Kaïn en Abel stomen ze door Christopher Nolans circusfilm.

Baz Luhrmans Moulin Rouge (2001) was waardeloos geweest als de berooide schrijver niet zo hartstochtelijk verliefd was geweest op Satine (Nicole Kidman), door haar circusbaas verkocht aan een hogere bieder. Geen mooiere circusliefdescène dan die waarin Ewan McGregor uitbarst in Your Song op sprookjesachtige winternacht in de Lichtstad.

Of neem de band tussen dokter Frederick Treves (Anthony Hopkins) en de ‘elephant man’ (John Hurt). Met The Elephant Man leverde David Lynch in 1980 waarschijnlijk de meest ontroerende circusfilm ooit af. En, in tegenspraak met alle bontgekleurde showbiss-scènes, is dit meesterwerk volledig in zwart-wit gefilmd.

Het kost Phineas Taylor Barnum niet veel moeite om de rijke Charity (Michelle Williams) te strikken. En hoewel hun relatie onder druk komt te staan als Barnum met zangeres Jenny Lind op tournee gaat, doet dit weinig met jou. The Greatest Showman doet vooral recht aan hét showbusiness-cliché: oppervlakkig vermaak voor veel kijkers.

The Greatest Showman ★★ draait vanaf 4 januari in de bioscoop 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s