Brimstone: een verdomd grimmige Martin Koolhoven ****

Update: op 29 september 2017 heeft Brimstone maar liefst zes Gouden Kalveren in de wacht gesleept op het 30ste Nederlands Film Festival, voor onder andere Beste Regie en Beste Film.

Je kunt niet stoppen met kijken, ook al is het afschuwelijk wat je ziet. Geweld wordt niet geschuwd in Brimstone, en het is nog zinloos ook, behalve voor mannen die denken dat ze God zijn. Je thee wordt langzaam koud, je beseft dat je liever whisky had gehad, maar hé, je zit warm in de bioscoop en deze eerste internationale film van Martin Koolhoven zit verhaaltechnisch zo snerpend in elkaar dat je elke rotscène wilt zien.

Brimstone is een raamvertelling verdeeld over vier hoofdstukken; openbaring, exodus, genesis en vergelding. Bijbelse termen, en dat is geen toeval. Liz (Dakota Fanning) werkt als vroedvrouw in een pas gestichte Amerikaanse nederzetting. Ze kan niet praten, maar haar omgeving kan uitstekend uit de voeten met gebarentaal, dochtertje Sam gaat om die reden zelfs mee naar de bevallingen.

De nieuwe dominee (Guy Pearce) brengt Liz volledig van haar stuk. Niemand begrijpt waarom deze innemende man zo’n angst in haar oproept en een reeks gruweldaden die niet zouden misstaan in een horrorfilm (ooit eerder gezien hoe een embryo uit de buik van een doodgestoken schaap eruit ziet?) zijn het bloederige gevolg.

Wat boeit, veel meer dan al het geweld, is de vertelvorm. Na het eerste hoofdstuk neemt regisseur en schrijver Martin Koolhoven (Oorlogswinter, Het schnitzelparadijs) je mee terug naar twee momenten die bepalend zijn voor de relatie die Liz met deze dominee from hell blijkt te hebben. We zien een jongere Liz (vertolkt door jong talent Emilia Jones) in Franks Inferno, de bar waar werkmannen ‘ontspanning’ zoeken na een dag goudzoeken. En horen daarna hoe een nog iets jongere Liz  haar gebeden opzegt. In het Nederlands, in West Amerika streken eind negentiende eeuw veel gereformeerde Hollanders neer en daar maakt Koolhoven sympathiek gebruik van. Naast Carice van Houten, die debuteerde in Koolhovens eerste film Suzy Q. en hier de moeder van Liz speelt, hebben meer Nederlandssprekende acteurs een rolletje gekregen in Brimstone.

Liz wordt zwaar op de proef gesteld, soms op het ongeloofwaardige af. Kan iemand die in brand staat bijvoorbeeld nog normaal praten? Verwijzingen naar de bijbel hadden ook subtieler gekund, maar afijn, een Westernverhaal dat vertelt wordt vanuit een vrouwelijk perspectief en verhaaltechnisch goed in elkaar zit, is het waard.

brimstone_48050676_st_7_s-low

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s