The Great Gatsby – Boek of film?

The Great Gatsby, een novelle van auteur F. Scott Fitzgerald uit 1925, telt iets meer dan tweehonderd pagina’s. De verfilming, van regisseur Baz Luhrman uit 2013, duurt bijna tweeënhalf uur. Een vlotte lezer kan in die tijd het boek uitlezen. Wat verdient de voorkeur?

Ik las het boek in een zomervakantie, ik meen op een ligstoel ergens in de Vendée. Van het verhaal, een jongeman die op de exclusieve feesten van ene Gatsby belandt en steeds meer over diens verwarrende maar voor de jongeman intrigerende achtergrond ontrafelt, begreep ik weinig. Veel maakte me dat ook niet uit, The Great Gatsby was één van de kortste boeken van mijn leeslijst en ik had er heus genoeg van begrepen om een voldoende voor mijn leestentamen te halen.

Mijn reactie was afwijzend, toen ik hoorde van de verfilming. Tot ik toevallig de trailer zag. Het overweldigende landhuis van Gatsby was gemaakt voor het witte doek, zijn roemruchte feesten een lust voor het oog, de liefdesgeschiedenis tussen hem en Diasy oogde sprookjesachtig en het vertelperspectief (vanuit de jongeman, een schrijver) fascinerend. Deze film moest ik zien.

Zo gezegd, zo gedaan. Overweldigend was de film zeker. En verwarrend was het verhaal ook nog steeds. Maar net als toen deed ik niet al te hard mijn best om de plot te begrijpen. Wel liet ik me veel meer dan in mijn tienerjaren betoveren door Gatsby’s schitterende zucht naar een leven dat alsmaar mooier wordt. Door champagnefonteinen, blauwe zwembaden, glinsterende avondkledij, extraverte jazzartiesten en gekleurde feestvlinders.

The Great Gatsby is een prijzenswaardig geënsceneerde verfilming van regisseur Baz Luhrman, bekend van een film met een vergelijkbaar verloop; Moulin Rouge. Met daarbij  iets waarvan ik wilde dat het ook in mijn boek had bestaan, een fantastische gewaagde soundtrack; Amy Winehouse, Beyoncé en Jay-Z gemixt met een jazzy jaren twintig geluid.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s