Blue Jasmine: zie Cate Blanchett shinen *****

Jasmine is verslaafd aan angstremmers en leeft voor illusies. Financiële weelde is haar maatstaf voor geluk en wodka een mooie vervanger voor water. Jasmine is een tenenkrommend amusant karakter, akelig goed geschreven en geregisseerd door Woody Allen. Aan Cate Blanchett de eer om deze rol te spelen en dat doet ze vol overgave.

Cate Blanchett speelt de meest uiteenlopende rollen (van Katherine Hepburn in The Aviator tot elf in Lord of the Rings) maar vanaf nu staat ze in mijn geheugen gegrift met een wodkaglas in de hand. Als Jasmine in Woody Allens nieuwe film Blue Jasmine heeft Cate zich een slepend accent aangemeten dat goed past bij de Xanax- en drankverslaving van Jasmine. Met een wazige blik en de onhandige motoriek die alcoholisten kenmerkt, struint ze door het leven. Verlaten door haar man, in de steek gelaten door haar zoon, zorgzaam opgenomen door haar zus Ginger (Sally Hawkins, Happy-Go-Lucky). Pogingen om een nieuw society bestaan op te bouwen, houden haar in leven.

Na films die vooral een ode aan een stad waren (Midnight in Paris en To Rome With Love) levert Woody Allen met Blue Jasmine eindelijk weer een acteursfilm af. Hij weet de egocentrische Jasmine (die eigenlijk Jeannette heet, maar Jasmine beter vindt klinken) fenomenaal te typeren. Haar verwaande en tegelijk intrieste opmerkingen werken perfect op de lachspieren terwijl je ondertussen medelijden voelt. Door Jasmine een naïef, vrolijk zusje te geven (geadopteerd, dat dan weer wel) komen haar drama’s extra goed tot hun recht. Subtiele flashbacks zorgen er verder voor dat Jasmines levensverhaal niet aanvoelt als een wanhopige monoloog – terwijl je dondersgoed beseft dat het wél een wanhopige monoloog is – en houden de film spannend, want waarom Jasmine nou precies zo is afgetakeld, blijkt pas op het laatst…

Blue Jasmine is een bijna honderd minuten durende depressie waar je gelukkig uitkomt. JIJ staat namelijk wel met beide beentjes op de grond (en zo niet, dan was het ongetwijfeld fijn om je anderhalf uur lang volkomen begrepen te voelen).

De maan waar het allemaal mee begint in Blue Jasmine

Één reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s