Boyhood: 12 jaar in ruim 2 ongekend mooie filmuren

In boeken kunnen er jaren voorbijgaan zonder dat het stoort. De auteur beschrijft hoeveel tijd er verstrijkt en hoe dat de personages en hun omgeving beïnvloedt, en op basis van die informatie vormt zich in het hoofd van jou als lezer een beeld van de situatie. Ook in films verstrijkt tijd. Afhankelijk van hoeveel tijd precies wordt het ouder worden van personages opgelost met grime of verschillende acteurs. Filmmaker Richard Linklater koos voor een veel natuurlijker oplossing: hij filmde Boyhood verspreid over een periode van twaalf jaar.

De vier belangrijkste personages; Mason (Ellar Coltrane), zijn zus (Lorelei Linklater), zijn moeder (Patricia Arquette) en zijn vader (Ethan Hawke), hebben zelf ook meegeschreven aan het script. Een slimme zet, want daardoor voelen zowel de gebeurtenissen als de manier waarop de acteurs ze vertolken zo natuurlijk dat je je halverwege de film afvraagt of ze acteren of gewoon zichzelf zijn.

Boyhood duurt 2,5 uur. Dat de film lang is, merk je tegen het einde aan de wat langdradig wordende dialogen. Maar buiten dat is de film zo vloeiend gemonteerd dat er best nog wat jaartjes bij hadden gekund. Hoe zal het Mason bijvoorbeeld vergaan op de universiteit? Gaat hij trouwen, kinderen krijgen en wat doet het met hem als zijn ouders op een dag sterven? Benieuwd of Richard Linklater het aandurft om dit mooie project met nog eens twaalf jaar te verlengen…

Boyhood, gezien op donderdag 14 augustus in Rialto. Bekijk de IMDb-pagina voor meer iinfo over het verhaal en de filmmakers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s