The Knick: review over episode 1

Wie Grey’s Anatomy gewend is, kijkt wel even gek op als The Knick begint. Deze nieuwe ziekenhuisserie van filmmaker Steven Sonderbergh neemt je mee terug naar het jaar 1900, waarin patiënten per paardenkoetsambulance worden vervoerd, chirurgen zonder handschoenen opereren en verpleegkundigen elegante maar onpraktische witte japonnen dragen. Er wordt hygiënisch noch steriel gewerkt; niet voor niets is de gemiddelde leeftijd van mensen in die tijd slechts 47 jaar.

Aardig is dat terwijl wij ons verbazen over het amateurisme, hoofdpersonage dr. Thackery zijn tijdperk de hemel in prijst. Hij spreekt van een moderne tijd, waarin nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de geneeskunde elkaar in hoog tempo opvolgen. Zijn favoriete stek is de snijzaal waarin hij onder toezicht van een delegatie mannen-in-pakken de nieuwste instrumenten en operaties uitprobeert – met wisselend succes.

Dr. Thackery, gespeeld door een bijna onherkenbare Clive Owen, verpersoonlijkt elk (gedateerd?) clichébeeld over dokters: arrogant, kortzichtig en verslaafd aan een verdovend middel om de hoge werkdruk de baas te blijven. Hopelijk krijgt dit nu wat basaal uitgewerkte karakter in de komende afleveringen meer diepgang.

Buiten de snijzaal woedt de strijd om de patiënt. “Blij dat ik nu leef”, is ongetwijfeld je eerste reactie als je de dubieuze ‘healthcare inspectors’ ziet (bek)vechten over doodzieke immigranten. Maar zijn dit soort gevechten echt verleden tijd? Of worden ze elders uitgevochten? Neem bijvoorbeeld de zorgverzekeraars die de voorwaarden van hun polissen voortdurend zozeer aanscherpen dat mensen ook nu niet zonder meer in elk ziekenhuis terechtkunnen. Of de stevige onderhandelingen die elk jaar weer worden gevoerd tussen zorgverzekeraar en zorginstelling. De overlevingskansen zijn vandaag de dag weliswaar flink verbeterd, maar de strijd om de patiënt is nog lang niet voorbij.

The Knick kan helpen om deze strijd vanuit een historisch perspectief te bezien. Voor wie daar geen behoefte aan heeft: er worden in deze nieuwe ziekenhuisserie genoeg bloederige operaties uitgevoerd en conflicten tussen de verschillende personages uitgezet om ook de dramaliefhebbende kijker te boeien.

The Knick, episode 1, gezien op dinsdag 19 augustus. Bekijk de IMDb-pagina voor mee info en de trailer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s