L’écume des jours: een fantastische film. Letterlijk.

image

Je weet niet wat je ziet als L’écume des jours (Mood Indigo) begint. Realistisch dramatische en kinderlijk fantasievolle beelden buitelen door elkaar heen. Hoofdpersoon Colin (Romain Duris) en zijn kok Nicolas (een sympathieke bijrol voor Intouchable acteur Omar Sy) treffen elkaar in de keuken waar Nicolas via één van de kastdeurtjes communiceert met een bekend chef-kok, geassisteerd wordt door een muis en een door de kraan kruipende aal vangt met een ananas.

Mooi is dat de animaties en surrealistische setting niet afdoen aan het verhaal; boy Colin meets girl Chloe (tiptop vertolkt door Audrey Tatou), ze zijn verliefd, ze trouwen en dan wordt Chloe ziek, er groeit een bloem in haar long. De film die begint als een blij gekleurde beestenboel wordt steeds kleurlozer, maar niet minder interessant. Vaak worden fantasievolle beelden gebruikt om de boel luchtig te houden, het is een aangename verrassing dat emoties in L’écume des jours evengoed binnendringen.

Je kunt L’écume des jours makkelijk meerdere keren zien zonder je te vervelen. Valt de eerste keer vooral de surrealistische vorm op, de tweede keer is het de moeite waard om aandacht te schenken naar de verwijzingen naar de zestiger jaren, Jan-Paul Sartre en het existentialisme spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol in de film. Ook heeft regisseur Michel Gondry (bekend van het minstens zo fascinerende Eternal Sunshine of the Spotless Mind) een charmante manier gevonden om aan te geven dat het een verfilming is van het gelijknamige boek waar Boris Vian in 1947 een hit mee scoorde. L’écume des jours, een film vol bloemrijke verwijzingen.

Gezien op zaterdag 23 augustus. Bekijk de IMDb pagina voor meer info en de trailer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s