Borgman: Hollandse horror

“Dag mevrouw. Ik wilde vragen of ik hier misschien een bad kan nemen, ik ben nogal vies.” Het is weer eens wat anders dan de zogenaamde loodgieter of elektricien, maar bepaald niet minder gevaarlijk. ‘Bosjesman’ Camiel Borgman (Jan Bijvoet) dringt met deze smoes de riante Rietveldwoning van Richard en Marina binnen en richt er onvoorstelbare onherstelbare schade aan.

Borgman is geschreven en geregisseerd door Alex van Warmerdam. En zoals we in Van Warmerdams films vaker zien, is een licht absurdistische opening nog maar het begin van de gekkigheden die je als kijker kunt verwachten. Borgman vormt daarop geen uitzondering, sterker nog, het zou wel eens zijn meest lugubere thriller kunnen zijn.

Het dagelijks leven van een traditioneel gezin; man (Jeroen Perceval) met hectische baan, huisvrouw (Hadewych Minis) met drie schoolgaande kinderen en een Deen kindermeisje, wordt onnavolgbaar ontwricht vanaf het moment dat Borgman er in bad stapt. Zijn onschuldige, zelfs vriendelijke uiterlijk staat schril in contrast met de mate van ziekte, dood en verderf die hij zaait, bijgestaan door zijn kompanen Ludwig (Alex van Warmerdam), Pascal (Tom Dewispelaere), Brenda (Annet Malherbe) en Ilonka (Eva van de Wijdeven). Nee, vrolijk word je niet van het kijken naar Borgman, maar wie van een goede portie Hollandse horror houdt…

Borgman, gezien op woensdag 20 augustus. Bekijk voor meer info en de trailer de IMDb pagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s