The Salvation: mooie hoofdrol voor Mads Mikkelsen

The Salvation is een westernfilm van Deense filmmakers. Inderdaad krijg je harde actie voorgeschoteld, overgoten met een vleugje Scandinavische melancholie. En niet te vergeten Mads Mikkelsen, die met deze film weer een mooie karakterrol op zijn naam kan schrijven.

Het is 1870. In Noord-Amerika worden volop nederzettingen gesticht, een ontwikkeling die bepaald niet zonder slag of stoot verloopt. Tussen de steden rijden treinen maar de inwoners gedragen zich nog steeds als wilden. Verwacht bij het minste geringste een kogel door je hoofd, elke man is tot de tanden toe bewapend en gezag wordt afgedwongen door te schieten.

Jon (Mads Mikkelsen) is zo’n zeven jaar geleden vanuit Denemarken naar Amerika geëmigreerd. Hij heeft een stuk land gekocht nabij één van de nederzettingen en wordt in de openingsscène van de film eindelijk met zijn vrouw en zoontje herenigd. In de koets onderweg naar het land ontspint zich een bruut conflict dat alleen Jon overleeft. En daarmee is de narigheid nog niet voorbij: de broer van één van de mannen die is omgekomen, dwingt af dat het hele stadje zich tegen Jon keert.

Jon wordt aan de schandpaal genageld. Geen mens waagt zich bij hem in de buurt, behalve de intrieste burgemeester die Jon zijn schoenen (met daarin al zijn geld) afpakt. Even dringt de gelijkenis met Jezus zich op, die zich aan het kruis in een vergelijkbare martelaarspositie bevond. Mooi is dat Mads Mikkelsen met verfijnde precisie zowel pijn en verdriet als kracht en doorzettingsvermogen weet uit te stralen. Die gelaagdheid in zijn karakter maakt veel goed in een film die verder vooral gewelddadig is.

Andere pluspunten zijn de locatie en het camerawerk. Of er nou op de dak van een Saloon, in een derdeklas treincoupe of in een hobbelende paardenkoets wordt gefilmd, je hebt voortdurend het gevoel middenin het Woeste Westen te zitten. En dat terwijl – saillant detail – de film in Zuid-Afrika is opgenomen.

Jon weet zich als een echte westernheld te wreken in de megalomaan woeste  slotscènes. Zijn dierbaren is hij verloren, maar als de nood het hoogst is, blijkt the salvation nabij.

The Salvation, gezien op zondag 14 december in De Filmhallen. Bekijk de IMDb-pagina voor meer informatie over de film en de makers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s