Song from far away: 1 acteur, 75 minuten sterke theatertekst

Song from far away is een solovoorstelling uitgevoerd door Eelco Smits, acteur bij Toneelgroep Amsterdam. Speciaal voor hem schreef Simon Stephens (onthoud die naam!) een krachtige monoloog over een jonge bankier die brieven schrijft aan zijn overleden broer. Resultaat is een intieme voorstelling die, enkele schoonheidsfoutjes daargelaten, 75 minuten lang overtuigt.

foto:© jan versweyveld
foto:© jan versweyveld

De voorstelling vindt plaats in één van de repetitiestudio’s van de Stadsschouwburg Amsterdam. Ondanks de vrij forse tribune biedt deze een intieme setting waarin de soms zakelijke, dan weer sterk geëmotioneerde, monoloog van bankier Willem uitstekend tot zijn recht komt.

Willem heeft in New York in een succesvolle carrière als bankier opgebouwd. Als hij te horen krijgt dat zijn jongere broer Paulie is overleden zit hij plots, dubbele whiskey met ginger ale in de hand, in het vliegtuig naar Amsterdam, onderweg naar de begrafenis en naar de confrontatie met een verleden dat hij abrupt maar weloverwogen achter zich had gelaten.

De speelvloer is verdeeld in twee ruimtes, een wat kleiner hokje en een ruime kamer met twee ramen. Gezien Song from far away een voordracht van Willems brieven aan zijn broer is, is wisselen van ruimte eigenlijk niet nodig. De brede vensterbank en het spiegelende raam bieden Eelco Smits daarbij voldoende variatie om de toeschouwer vanuit één speelruimte te kunnen boeien.

Een aspect dat vooral op de achtergrond aanwezig speelt, maar niettemin de moeite van het vermelden waard is, is de muziek van Mark Eitzel, een Amerikaanse songwriter met wie schrijver Simon Stephens al eerder samenwerkte. Melancholieke deuntjes onderstrepen naadloos de radeloze stemming van Willem die, getriggerd door het overlijden van Paulie, allerlei spoken uit het verleden van zich afschrijft.

Acteur Eelco Smits, sinds 2005 bij Toneelgroep Amsterdam, brengt de onstuimige belevingswereld van Willem tot leven. Overgangen gaan soms te abrupt, wellicht dat Smits daar in de loop van de tournee meer nuance in aan zal brengen. Verder zie je alles wat Smits vertelt meteen voor je, van het glas whiskey ginger-ale dat te vaak wordt bijgevuld tot aan zijn in de bijkeuken huilende vader, van de gefrustreerde schoonmaakijver van zijn zus tot het liedje dat hij regelmatig hoort maar niet kan thuisbrengen.

Song from far away, geregisseerd door Ivo van Hove en gezien op dinsdag 18 augustus in de Stadsschouwburg Amsterdam

Één reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s