Testament of Youth: niet kijken voor Kit Harington***

Grote kans dat je Testament of Youth wil zien omdat Game of Thrones held Kit Harington één van de hoofdrollen speelt. Het is echter de relatief onbekende actrice Alicia Vikander die de show steelt in deze verfilming van de autobiografie van Vera Brittain.

Vera Brittain is een welgestelde jongedame die ervan droomt om, net als haar broer Edward en zijn vrienden, in Oxford te studeren. Net als Edwards vriend Roland, nogal sullig neergezet door Kit Harington, schrijft Vera gedichten en hoopt ze schrijver later te worden. Dat schept – zoals je ziet aankomen – een band. Als de film iets te zoetsappig begint te worden, krijgen alle Engelse mannen een oproep om in militaire dienst te treden; de Eerste Wereldoorlog is begonnen.

De jongens melden zich aan, Vera wordt toegelaten tot Oxford. Een prestatie waar ze maar kort van geniet, het feit dat haar geliefde Roland, broer Edward en vriend Victor in gevecht zijn met de Duitsers aan de Franse grens maakt haar te rusteloos om te studeren. Ze meldt zich aan als verpleegster, en het eerste oorlogsjaar vliegt voorbij.

Het wordt haar niet makkelijk gemaakt, het werk is zwaar maar met name privé krijgt ze meer te verduren dan je zo’n getalenteerde jonge vrouw toewenst. Vera, gespeeld door de beeldschone Zweedse actrice Alicia Vikander, houdt haar rug recht. Als de film eindigt is de oorlog voorbij en viert iedereen feest. Toch zal het nog even duren voor ook voor Vera de zon weer zal schijnen, en dat wordt in Testament of Youth haarfijn in beeld gebracht.

Één reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s