Macbeth: de dans gaat door****

“Op een dag zul je koning van Schotland worden.” Met deze voorspelling begint de ellende in Shakespeares wereldberoemde tragedie Macbeth. Is dit stuk, vol tirannie, angst en waanzin, voer voor jongeren? In deze versie, waarvoor jongerengezelschap De Toneelmakerij de handen ineen sloeg met dansplatform ICKamsterdam, houdt een messcherpe choreografie alle leeftijden bij de les.
Macbeth door Sanne Peper

Het stuk begint met een dans, gechoreografeerd door Emio Greco en Pieter C. Scholten, waar de gemiddelde So You Think You Can Dance-aflevering nog een puntje aan kan zuigen. Loeistrakke armbewegingen die doen denken aan dodelijke zwaarvechtermoves worden afgewisseld met vloeiende pirouettes, uitgevoerd door dansers gekleed in (Schotse) rokken. De toon voor de in Schotland gesitueerde tragedie waar bruut geweld een hoofdrol in zal spelen, is gezet.

Macbeth (Majd Mardo) en zijn vriend Banquo (Daniël van Klaveren) krijgen fluisterend een voorspelling te horen. Macbeth zal eerst Heer van Cawdor worden en dan koning. Banquo zal koningszonen leveren zonder de troon te bestijgen. Een ongeloofwaardige voorspelling, Macbeth en Banquo lijken niet te weten wat ze ermee aanmoeten. Ze zijn nog jong, maar in vergelijking met de strakke choreografie komt hun spel vaak te aarzelend over. Krachtiger is Tine Cartuyvels, die in de rol van Lady Macbeth lekker bitchy over het toneel zeilt.

Hoe meer elementen van de voorspelling uitkomen, hoe gekker Macbeth en co. worden. Ze voelen zich achtervolgd door hun eigen schaduw (die vertolkt wordt door de dansers) en horen stemmen (Tine Cartuyvels en Roel Adam fluisteren de personages in de rollen van ‘wezens’ vanaf het zijtoneel allerlei boodschappen in).

Ondertussen vloeit er bloed, veel bloed, langs de wanden van het decor. Een slimme vondst om de vele moorden origineel en duidelijk zichtbaar in beeld te brengen en één van de vele uitvindingen die in deze voorstelling zijn gedaan om Shakespeares klassieker visueel krachtig en ook voor jonger publiek aantrekkelijk, neer te zetten.

Uiteindelijk loopt het, zoals te verwachten valt in een tragedie, slecht af met Banquo, Macbeth en zijn vrouw. Maar de dansers, die dansen onvermoeibaar door.

Macbeth | Blood is on the dancefoor van De Toneelmakerij en ICKamsterdam, gezien in Theater Bellevue in Amsterdam op zaterdag 10 oktober

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s