Ervaar een virtual reality film

Kijk niet gek op als je Jesper van den Ende met een grote, zwarte headset op ziet rondlopen. Met de HTC Vive, het nieuwste van het nieuwste op het gebied van virtual reality, is het net of je écht in een andere wereld zit.

Op de Filmacademie ontwikkelt Jesper, tweedejaars student Immersive media, met zijn studiegenoten één van de eerste interactieve filmbelevingen met de HTC Vive: “We zijn hier echt met de toekomst aan het spelen.”

Voor de leken onder ons, wat houdt zo’n ‘interactieve filmbeleving’ in?
“Door een speciale bril en koptelefoon op te zetten, verplaats je jezelf in een andere wereld. Een heel andere ervaring dan naar een tv-scherm kijken, want door de HTC Vive zit je ‘in’ de ruimte van de film; je kunt erin rondlopen en hebt ook echt het gevoel dat je ergens anders bent.”

Is dat niet verwarrend?
“Ik heb toevallig gister nog mijn been gestoten toen ik die bril ophad, haha. Maar voor de Open Dag zijn we van plan om de experience waar je inzit even groot te maken als de ruimte waar de experience plaatsvindt, dan kun je nergens tegenaan lopen.”

Zeker weten?
“Veel mensen hebben al eens VR-brillen zoals de Oculus Rift of Google Cardboard opgehad. Bij een Cardboard kun je om je heen kijken maar de HTC Vive kent ook jouw positie in de ruimte doordat sensoren meten waar jij bent. Dat maakt dat het zo goed werkt. Zodra je door de ruimte gaat lopen, merk je ook het verschil met de Oculus Rift. De HTC Vive laat het zoveel mogelijk lijken of je echt in die wereld zit, na een tijdje heb je niet eens meer door dat dit een andere wereld is.”

Je mag kiezen, realiteit of virtual reality…

“Eigenlijk is VR leuker dan de realiteit , haha. Maar ik denk dat je de echte wereld nodig hebt om VR leuk te kunnen vinden. Als je alleen maar in VR zit dan wordt dat normaal en is het niet vet meer.”

Geen spijt dus van de studierichting Immersive media?
“Bij Immersive media ben je bezig met het ontwikkelen van spellen en de meer interactieve kant van film. Immersive staat voor ‘meegaan in het verhaal’. Als je een film kijkt, ga je mee in het verhaal als dat verhaal goed is, bij virtual reality betekent immersive het letterlijk ‘in’ het verhaal zitten en voelen dat je in de wereld zit die door de ontwikkelaars in gecreëerd. We zijn hier echt met de toekomst aan het spelen. De HTC Vive die we gebruiken, is nog niet eens te koop. Vanaf de dag dat ik iemand in ons lokaal met dat ding opzag vroeg ik meteen ‘mag ik hiermee afstuderen?”

Voorlopig is Jesper, samen met zijn studiegenoten, druk bezig met de VR experience die je tijdens de Open Dag op zaterdag 16 januari 2016kunt beleven. Een tipje van de sluier: je zit op een kantoor, bent bezig met een saai klusje tot er allemaal vreemde dingen gebeuren….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s