Pride and Prejudice and Zombies: een horrorverhaal**

Je kunt veel van Jane Austen zeggen, maar bloederig zijn haar romans niet. Een gemis, moet horrorauteur Seth Grahame-Smith gedacht hebben. Hij vormde Austens klassieker Pride and Prejudice in 2009 om tot een zombieverhaal. Regisseur en schrijver Burr Steers (niet de minste, bekend van bijvoorbeeld Pulp Fiction) heeft dit boekje verfilmd, en Natalie Portman was één van de producers.

Nu is eropuit gaan om mr. Darcy (in dit geval vertolkt door Sam Riley) te bewonderen, altijd een goed idee. En in dit geval de enige reden om Pride and Prejudice and Zombies te gaan zien.

Engeland, omstreeks de negentiende eeuw. Handel uit verre landen bracht welvaart met zich mee; zijde, specerijen… Er zijn ook minder fraaie consequenties, hier heeft dat geleid tot een zombieplaag. De zombies zijn ondood, worden agressief van het eten van menselijke hersenen en zijn uitgeschakeld als je ze vermoord. Vandaar dat de gezusters Bennet getraind zijn in Chinese vechtkunsten en tot de tanden toe bewapend rondlopen.

Messen steken ze kunstig tussen hun kousenbanden, geweren dragen ze als sjerpen om hun schouders. Deze elegante krijgerslook leidt niet tot bloedmooie gevechten, Lizzy (Lily James) en haar zusters houden het bij tot simpele vechtersmoves met getuite lippen.

Voor de kenners van Pride and Prejudice is het aardig om te zien dat veel elementen uit het oorspronkelijke verhaal gevolgd worden; de ontluikende romance tussen mr. Bingley en Jane, het gegiebel van Kitty en Lydia en het genante gezwets van mrs. Bennet krijgen ook in de zombieversie hun verdiende aandacht.

Verrassend leuk is zelfs de vertolking van dominee Collins. Acteur Matt Smith zet dit karakter, in het boek tamelijk droog en licht ergerniswekkend, net wat scherper neer; totaal verguld met zichzelf en zich ogenschijnlijk niet bewust van de rara grimassen die hij trekt, werkt hij de kijker op een leuke manier op de zenuwen. Lady Catherine de Bourgh, ook in het oorspronkelijke boek een gevreesd personage, wordt treffend neergezet als ijzige femme fatale door Lena Headey (Cersei Lannister in The Game of Thrones).

Genoeg mensen zullen bij het lezen van Pride and Prejudice snakken naar spanning en sensatie. Maar of zombies daar de oplossing voor zijn..? In Death comes to Pemberley, het door P.D. James in 2011 gepubliceerde vervolg op Pride and Prejudice, worden Lizzy en mr. Darcy geconfronteerd met een moord die meer dreiging met zich meebrengt dan de zombie-invasie van Grahame-Smith. Maar vooruit, elke kans om een mr. Darcy op het witte doek te krijgen, is het proberen waard.

En omdat een gewaarschuwd mens telt voor twee: het verhaal had een open einde…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s