The Revenant: mooi afzien met Leonardo DiCaprio***

Hamvraag van vandaag: gaat Leonardo DiCaprio een Oscar winnen voor zijn hoofdrol in The Revenant? In deze, op een onwaarschijnlijk waar gebeurd verhaal gebaseerde film, laat regisseur Alejandro González Iñárritu (Babel, Birdman) DiCaprio flink afzien in de Amerikaanse wildernis van begin negentiende eeuw. We zien hem kruipen, kwijlen, kreunen en vechten met een beer. Genoeg acteurs die het gouden beeldje voor minder in handen krijgen…

Los van alle ontberingen die DiCaprio doorstaat, valt qua karakterontwikkeling en dialoog weinig eer te behalen aan spelen in The Revenant (Steve Jobs en vooral The Danish Girl zijn wat dat betreft interessanter). Iedereen zit in de ‘survival modus’ dus communicatie is vooral gericht op inschatten of iemand een vriend is of een vijand en voor welke prijs je bereidt bent om een huid te verkopen.

Wel exceptioneel mooi aan The Revenant is het camerawerk van Emmanuel Lubezki (Gravity, Birdman). Meteen vanaf de eerste shots, als de camera soepel langs gigantische dennenbomen glijdt waar glinsteringen van een enorm meer doorheen sijpelen, is het alsof je de film in virtual reality beleeft. Het feit dat er bijna alleen maar van natuurlijk licht gebruik is gemaakt tijdens het filmen, maakt het beleven van deze uitgestrekte, intens bevroren woestenij extra speciaal.

Of Hugh Glass, de avonturier die DiCaprio speelt, dat ook zo ziet is de vraag. Puur door wraak gedreven ploegt hij zich, gehuld in een enorm bruine berenvel, voorbij alle obstakels die zich in dit natuurschoon aan hem opdringen. Voor wie ernaar snakt om af en toe te weten wat er omgaat in het hoofd van deze, bijna onherkenbare, strijder, worden er af en toe door middel van hallucinaties of dromen kleine stukjes prijsgegeven van Glass’ verleden, toen hij er niet alleen voor stond.

Deze inkijkjes maar bovenal het verbluffende camerawerk houden het leed dat je, kijkende naar Leonardo DiCaprio, moet doorstaan, draaglijk.

Overigens: na de spraakwaterval die DiCaprio in zijn rol van van Jordan Belfort in The Wolf of Wall Street over de kijker uitstortte, heeft de weinige tekst die hij in The Revenant hoeft uit te spreken ook wel iets verademends. En eerlijk is eerlijk, deze voormalige Romeo-vertolker heeft ook best een veelzijdig oeuvre neergezet in de voorbije jaren. Misschien wordt het dan toch tijd om deze vijfde Oscar-nominatie om te zetten in het daadwerkelijk winnen van de prijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s