Wat je beter wel, misschien en beter niet kunt zien op het Nederland Film Festival

Van 21 tot en met 30 september vindt de 36ste editie van het Nederlands Film Festival plaats. Er gaan meer dan vijftig speelfilms in première op het filmfestival. Welke moet je wel, misschien of beter niet bekijken? Drie tips.

Riphagen****

Ook zeventig jaar na bevrijding van de Duitse bezetting duiken er nog altijd nieuwe verhalen over de Tweede Wereldoorlog op. Nieuw op het witte doek in ieder geval. Riphagen, over de wrede  praktijken van de Amsterdamse onderwereldfiguur Dries Riphagen, is zo’n verhaal.

Met dank aan het gelijknamige boek van de verslaggevers Bart Middelburg en René ter Steege heeft Pieter Kuijpers (Van God Los, TBS, Doodslag) een verfilming gerealiseerd waarin titelrolvertolker Jeroen van Koningsbrugge het bedrieglijk misleidende karakter van Riphagen weerzinwekkend goed overbrengt.

Love is Thicker than Water***

Zij is een rijke Joodse celliste, hij maakt geinige animatiefilmpjes maar verwacht in dezelfde staalfabriek als zijn vader te gaan werken. Love is Thicker than Water is een boy meets girl movie. Niets meer (hoewel, de film is een tikje langdradig..) maar ook niets minder, want het spel van de ‘zij’ (Lydia Wilson) en de soundtrack zijn best wel betoverend.

De Nederlandse filmmaker Ate de Jong, onder meer bekend als producent van The Discovery of Heaven (2001) en de Britse Emily Harris sloegen de handen ineen voor deze productie. Ate de Jong ontwikkelde het script en samen regisseerden ze hun lovestory.

De Held**

Met een cast bestaande uit onder andere Monic Hendickx, Fedja van Huet, Kitty Courbois, Hans Croiset en Daan Schuurmans lijkt succes gegarandeerd. Het kan verkeren. De Held, een verfilming van de gelijknamige roman van Jessica Durlacher, bewijst vooral dat er binnen het oorlogsflmgenre een heleboel betere films zijn gemaakt.

Dit besef dringt vooral door op het moment dat we een flashback zien uit de jeugd van opa Herman (Hans Croiset). Zijn ouders verstoppen hem in een kast op het moment dat de NSB binnenvalt. Een opsluiting die zeer sterk doet denken aan die in Haar naam was Sarah – zij het met (iets) minder schrijnende gevolgen. De Held zit je hooguit uit als je nieuwsgierig bent naar de ontknoping.

Één reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s