Manchester by the Sea: heftige Kenneth Lonergan kost ***

Films zijn ideaal om je mee te nemen naar een compleet andere wereld. Eentje waarin je bergen beklimt waarvan je niet wist dat ze bestonden, allesoverheersende liefde ervaart en de mooiste plekken ter wereld ziet (al dan niet dankzij de kleurcorrectie of special effects).

Manchester of the Sea, van Kenneth Lonergan (Gangs of New York, Analyze This), bewerkstelligt het tegenovergestelde: meeleven met de miserie van huismeester Lee Chandler (Casey Affleck) maakt je maar wat blij met je eigen leven.

*pas op voor mogelijke spoilers

Hij schept sneeuw, vervangt pluggen en ontstopt wc’s. Hij doet wat hij moet doen, maar zijn roeping is conciërge zijn niet. ’s Avonds in de kroeg kan er dan ook zomaar via zijn vuist wat opgekropte frustratie op de neus van een ander neerkomen.

Een telefoontje maakt dat hij zijn sneeuwschep onmiddellijk opbergt en snel, maar intrigerend genoeg niet echt roekeloos, naar Manchester rijdt, waar iedereen die hem ziet een ander aanstoot en vraagt of dit dé Lee Chandler is.

Hoewel dit soort gesmiespel nieuwsgierig maakt naar het verleden, houdt regisseur/schrijver Kenneth Lonergan de aandacht mooi bij het nu. Na het overlijden van Lee’s broer Joe is de vraag wie de voogdij krijgt over zijn neefje Patrick (Lucas Hedges). Patricks moeder is met een verleden vol zenuwinzinkingen en alcoholmisbruik niet meest aangewezen persoon, en de hamvraag in Manchester by the Sea is: is Lee Chandler dat wel?

In scènes die volgen ontvouwt zich gelukkig geen standaard Hollywood-plot waarin bad boy Lee zich ontpopt tot super surrogaatvader. Zijn relatie met Patrick ‘Patty’ Chandler is lastig te peilen, en bijzonder om te zien. Lee rijdt Patrick gewillig van school, naar bandrepetitie, naar vriendinnetje(s) en terug, Patrick oppert dat Lee best in het bed van zijn vader kan slapen. Tegelijkertijd is het niet meteen openen van een autodeur door de één, voor de ander al reden voor een scheldpartij waar de honden geen brood van lusten. Het motto van deze Chandlers is vast iets als:

Gevoelens uit je door agressie

Een bombastische emotionele doorbraak blijft uit, verwacht in Manchester by the Sea geen slingers en ballonnen. Wel weet Lonergan te boeien doordat de personages, met name Lee en Patrick, geen in cement gegoten karakters zijn. Wat hun volgende move is, weet je niet. Maar dat Lonergan actieacteur Casey Affleck (Triple 9, Oceans Twelve/Thirteen) en rising star Lucas Hedges (Moonrise Kingdom, The Grand Budapest Hotel) iets bijzonders neer laat zetten, is zeker.

MBTS_2354.CR2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s