Their Finest: dit oorlogsdrama van Lone Scherfig is wel heel ontspannen **

Het is een druilerige zondagmiddag en je gaat naar de film. Kijkt naar een dromerig koppel in een zonnig L.A., volgt een onbezonnen reis naar een verborgen eiland en bent even in een andere wereld. De ontspanning is fijn. Niet strikt noodzakelijk, maar het doet je goed.

Moet je nagaan wat het effect van filmkijken kan zijn als er oorlog is. Als elk moment het luchtalarm kan afgaan en je niet weet of je huis er de volgende dag nog zal staan.

Their Finest, van de Deense regisseur Lone Scherfig (The Riot Club, An Education), gaat over het maken van een film in oorlogstijd. En hoewel er ook een belangrijk thema als vrouwenrechten in wordt aangeroerd, dwarrelen er in de op het boek van Lissa Evans gebaseerde film teveel kleine verhaaltjes door elkaar heen om boven de status ‘aangenaam tijdverdrijf’ uit te komen.

De oorlog biedt gouden loopbaankansen voor vrouwen. Mannen sluiten zich massaal aan bij het leger, terwijl het dagelijks leven en de meeste werkzaamheden die daarbij komen kijken gewoon doordraaien. Catrin Cole (Gemma Arterton) heeft affiniteit met copywriting en dat brengt haar in contact met scenarist Tom Buckley (Sam Claflin) die haar opneemt in zijn scriptteam om een heldenverhaal te ontwikkelen waar iedereen die niet aan het front vecht zich in zal herkennen.

Het beste woord om Catrin te omschrijven is ‘goed’. Catrin is goed in haar werk, Catrin is goed als mens. Ze laat niet met zich laat sollen als ze bedrogen wordt, maar is te cool is om er gemeen over te doen. Ze durft voor zichzelf te kiezen, maar gaat niet op de eerste de beste avances ingaat. Kostuumdrama-actrice Gemma Arterton zet Catrin prima, recht voor z’n raap neer en dat past bij de rol, maar is jammer voor de film.

Echt spannend wordt het namelijk niet in Their Finest. Niet wat betreft de verhouding tussen Catrin en haar man, of die tussen Catrin en Tom Buckley, niet wat betreft de bombardementen die Londen op dat moment (1940) teisteren en niet in Catrins (niet onverdienstelijke) pogingen om de credits te krijgen die ze verdient als scriptschrijver.

Their Finest is, zeker vergeleken met Lone Scherfigs coming-of-age charmeoffensief An Education, een erg tamme film.

Aardige inkijkjes in de filmwereld en een sympathieke rol voor Bill Nighy (About Time, Love Actually) die zich dankzij mrs. Cole verzoent met de rol van de oudere oom van de held, een carrièreomslag waar elke acteur op een dag mee om moet leren gaan. Het mag niet baten. Their Finest is een sympathieke film, en véél te mooi ingekleurd om bij weg te lopen, maar ‘het mooiste’ is het niet.

Their Finest Hour and A HalfDirected by Lone Sherfig
Their Finest Hour and A Half Directed by Lone Sherfig

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s