Dvd-tip: thrillerserie Midnight Sun

Een man, vastgebonden aan de propellers van een helikopter die elk moment kunnen gaan draaien. Dat is de openingsscène van Midnight Sun, de bloedstollende Frans-Zweedse thrillerserie van de makers van The Bridge; Måns Mårlind en Björn Stein.

De propellerscène speelt zich af in Noord-Zweden, nabij de poolcirkel, waar de vastgebonden man door de plaatselijke politie wordt geïdentificeerd als Fransman. Net als in hitserie The Bridge waarin de Zweedse en Deense politie nauw samenwerken, wordt ook in Midnight Sun hulp van buitenlandse politie ingeroepen: rechercheur Kahina Zadi (Leïla Bekhti) verlaat Parijs voor Kiruna, in Lapland, waar de zon in de zomer zo ver bij de evenaar vandaan staat dat het wekenlang licht zal blijven.

Kahina, duidelijk gewend om snel te schakelen, legt in rap tempo verbanden in de zaak die in eerste instantie weinig aanknopingspunten biedt. Haar Zweedse sidekick Anders (Gustaf Hammersten) gedraagt zich op het sullige af afwachtend, een aparte eigenschap voor een rechercheur, maar je weet nooit hoe een koe een haas vangt en het brengt een andere dynamiek dan bij de geijkte eigenwijze recherchekoppels.

Interessant aan Midnight Sun is dat de propellerscène het startsein biedt van een onderzoek naar een moord die niet alleen choquerend is maar tevens raadselachtige, mystieke symbolen blootlegt die de belofte brengen van een kat-en-muisspel à la Se7en.

Een aangename bonus is het woeste berglandschap. De nabijgelegen mijn waar nog dagelijks ijzererts uit gewonnen wordt, vormt een permanente bedreiging voor bewoning, vervoer verloopt nog het makkelijkst per helikopter en dat levert schitterende uitzichten op van besneeuwde bergtoppen en met inheemse bevolking rondtrekkende rendierkuddes.

Subtekst; plaats, tijd, inkomende oproepen, worden in gele letters in beeld gebracht. Scherp blijven is een must maar bepaald geen straf in dit spannende eerste seizoen van Midnight Sun.

Midnight Sun

Één reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s